Ljubitelji pice, njeni poznavalci, njeni zgolj bežni oboževalci ter celo tisti, ki si bolj ali manj podstandarden kos le redko privoščijo v kakšni zanikrni pekarni sumljivega slovesa, imajo nekaj skupnega. Ko beseda nanese na ananas, ki ga je ponekod možno naročiti kot nadev na kultni italijanski specialiteti, imajo o tem izdelano svoje mnenje. A obstajata dva izrazita bregova, jasno ločena z ozkim potočkom paradižnikove omake. Na levem je v kamen vklesano: NE! Na desnem pa: ZAKAJ PA NE?
Seveda govorimo o tako imenovani havajski pici, ki izvira iz Kanade in je tradicionalno obložena s paradižnikovo omako, mocarelo z ananasom, in šunko ali slanino. Pa veste, kako je nastala? V Grčiji rojeni kuhar Sam Panopoulos je bil leta 1962 lastnik restavracije Satellite v Chatham-Kentu v Ontariu, na skrajnem jugu Kanade. Navdihnjen s pripravo kitajskih jedi, ki pogosto združujejo sladke in slane okuse, je eksperimentiral s kombinacijami ananasa, šunke, slanine in drugih takrat povsem netradicionalnih nadevov na pici.
Sprva njegovih inovacij gostje niso dobro sprejeli, a vztrajal je in sčasoma je kombinacija ananasa in šunke postala vse bolj priljubljena med domačini. Presenetljivo kmalu je to prišlo v stalno ponudbo številnih picerij na globalni ravni. Razen v Italiji, seveda. Ime te stvaritve pa ni neposredno povezano z ameriško državo Havaji. Panopoulos ji je havajsko ime izbral čisto mimogrede – po znamki konzerviranega ananasa, ki ga je uporabljal.
Havajska pica je postala priljubljena med drugim v nemško govorečih deželah. Pravzaprav je nekako sovpadla z zelo priljubljenim toastom po havajsko, ki ga je z enakimi sestavinami, torej šunko, ananasom in sirom, že leta 1955 predstavil prvi nemški televizijski kuhar Clemens Wilmenrod. Resnici na ljubo je treba omeniti, da je nekakšna pica z ananasom obstajala že Leta 1957 v Portlandu v Oregonu. V restavraciji Francine's Pizza Jungle so nanjo naložili ananas, papajo in nasekljano zeleno papriko – ne pa tudi šunke ali slanine. Ampak tam pravzaprav ni šlo za pravo pico, temveč bolj eksotično različico pite.
Leta 2014 je revija Time havajsko pico uvrstila na prvo mesto na svojem seznamu 13 najvplivnejših pic vseh časov. Navsezadnje je bila leta 1999 s 15-odstotnim deležem najbolj priljubljena med vsemi vrstami pic v Avstraliji. In v Veliki Britaniji je havajska pica na voljo v največ picerijah. Zanimivo je statistično dejstvo iz ZDA: 12 odstotkov prebivalcev ananas prišteva med ti najbolj priljubljene nadeve na pici, hkrati pa ga 24 odstotkov prišteva med najmanj priljubljene. Kateri breg zavzemajo republikanci in katerega demokrati, nam do zaključka redakcije ni uspelo izvedeti.
Ob kontroverzno havajsko pico, ki ostro deli mnenja po svetu, se je duhovito obregnil ameriški pisec John Green. Po njegovem gre za nadvse svetovljansko jed: nastala je v Kanadi, izmislil si jo je grški priseljenec, ki je našel navdih v kitajski kuhinji in italijansko jed obložil z južnoameriškim sadjem, najbolj priljubljena pa je v Avstraliji.
In na katerem bregu stojite vi, ko gre za ananas na pici? Ne, počakajte! Povsem v redu je, če to občutljivo informacijo zadržite zase. Prepirov in gorja imamo na svetu že dovolj. Lahko pa seveda kot redki posameznik stojite v rdečem potočku …
In mimogrede. Restavracija Satellite še vedno obratuje na istem naslovu 145 King St W, Chatham, Ontario, in poleg številnih dobrot še vedno ponuja svojo izvirno specialiteto, ki je v pantih zamajala svet picoljubov. Preverite na www.satelliterestaurant.ca.