Ferrero rocher v kozarcu
Sestavine: 500 g sira maskarpone, 250 g sladke smetane, 5 žlic čokoladnega namaza, 100 g lešnikov, biskvit
Priprava: Lešnike damo v ponev in na suho popražimo. Ko zadišijo in rjav ovoj popoka, ponev umaknemo. Zavijemo jih v krpo, da rjav ovoj odstopi, nato jih sesekljamo. Maskarpone zmešamo s čokoladnim namazom, primešamo še stepeno smetano in sesekljane lešnike. Na dno kozarca položimo nadrobljen biskvit, lahko tudi kose marmornega kolača, ki jih navlažimo z mlekom in malce ruma. Po vrhu nabrizgamo kremo, okrasimo z zdrobljenimi lešniki in po želji s kroglico Ferrero Rocher.
Božični kozarček s kislo smetano
Sestavine: 2 vaniljevega pudinga, 500 ml mleka, 250 g sladkorja, 1 ščepec cimeta, 600 g kisle smetane, biskvit, 1 kozarec breskovega kompota, želatina
Priprava: Od 500 mililitrov mleka vzamemo 150 mililitrov in jih zmešamo s pudingoma in sladkorjem. Iz preostalega mleka nato skuhamo puding. Ko se zgosti, dodamo kislo smetano in cimet ter mešamo, dokler ne nastane enotna zmes. Pustimo, da se nekoliko ohladi. V tem času na dnu kozarcev položimo biskvit. Ponovno lahko uporabimo biskvit marmornega kolača, panetona ali plazmo, ki jo prelijemo z nekaj mleka. Nato nabrizgamo ohlajeno kremo. Breskve narežemo na drobne koščke, v sirupu raztopimo dva lističa želatine. Breskve nadevamo v kozarčke in prelijemo z želatino. Za eno uro postavimo v hladilnik.
Jogurtova pena z jagodičevjem
Sestavine: 200 g cimetovih piškotov, 200 g navadnega jogurta, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 20 g sladkorja, 2 lista želatine, 200 g sladke smetane, 150 g zamrznjenega jagodičevja, 100 ml vode, 2 žlici sladkorja, list želatine
Priprava: Cimetove piškote zdrobimo in razporedimo po kozarcih za podlago. Jogurt zmešamo z vaniljevim in navadnim sladkorjem. Želatino pripravimo po navodilih in vmešamo v jogurt. Dodamo stepeno sladko smetano in vse sestavine nežno premešamo. Nabrizgamo na piškote. Po navodilih raztopimo še list želatine, ki jo bomo uporabili za preliv. Zamrznjeno jagodičevje stresemo v kozico, dodamo vodo in sladkor ter primešamo želatino. Segrejemo, da nastane enotna zmes. Nato ohladimo in prelijemo po jogurtovi zmesi.
Božični poljub
Sestavine: 100 g sladke smetane, 1 banana, 1 žlica grenkega kakava, 0,5 ml likerja Baileys, 2 žlici tapioke, 4 žlice ekspandiranega amaranta, 50 g sladke smetane, čokoladni in karamelni preliv
Priprava: V mešalnik zlijemo sladko smetano, dodamo kakav in liker ter zmešamo, da nastane enotna zmes. Mešanico prelijemo v kozico, dodamo tapioko in skuhamo. Kremo nato razporedimo po kozarcih in ohladimo. Ko se strdi, nanjo nasujemo amarant. Stepemo smetano in jo previdno nabrizgamo čez amarant. Okrasimo z banano ter prelijemo s čokoladnim in karamelnim prelivom.
Bele čokoladne kepe
Sestavine: 350 g biskvita, 1,2 dl belega ruma, 50 g kokosovih okruškov; jajčna krema: 4 dl mleka, 1,2 dl sladke smetane, 50 g sladkorja, 350 g bele čokolade, 7 rumenjakov; vaniljeva smetana: 6 dl sladke smetane, 3 stroki vanilje, 50 g sladkorja, limonina lupinica
Priprava: Najprej pripravimo jajčno kremo. V kozico zlijemo mleko in smetano, dodamo sladkor in zavremo, čokolado raztopimo na pari. V mlečno mešanico vmešamo rumenjake in mešamo, dokler ni dovolj gosta. Nato počasi vmešamo še stopljeno čokolado. Pokrijemo s folijo za živila, da ne nastane kožica, in ohladimo. Na dno kozarcev položimo biskvit, prelijemo z rumom in dodamo nekaj kokosovih okruškov. Nabrizgamo ohlajeno kremo, nato pa stepemo smetano, ji dodamo vaniljeva semena, sladkor in naribano limonino lupinico ter nabrizgamo na kremo. Okrasimo s kokosovimi ostružki.
Čokoladni sufle s cimetom
Sestavine: 4 jajca, 50 g sladkorja v prahu, 40 g moke, 2 ščepca cimeta, 150 g temne čokolade z lešniki, 150 g masla
Priprava: Sladkor, cimet in jajca z mešalnikom penasto umešamo ter dodamo moko. Čokolado in maslo razpustimo nad paro. Stopljeno čokolado vmešamo v jajca. Lončke, v katerih bomo spekli sufle, dobro namastimo in vanje zlijemo maso do polovice. Pečemo od sedem do 12 minut v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinjah Celzija.
Božičkova kava
Sestavine: 250 ml sladke smetane, 1 žlička sladkorja v prahu, 2 tablici temne čokolade, 250 ml kave, 0,5 dl likerja Baileys, muškatni orešček
Priprava: Kavo skuhamo kot po navadi in pustimo, da se usedlina dobro usede, nato jo prelijemo. V skledo zlijemo 200 mililitrov sladke smetane in dodamo sladkor. Čvrsto stepemo in shranimo v hladilniku. V kozico vlijemo preostanek smetane in zavremo. Dodamo čokolado in mešamo, da se raztopi, nato odstavimo in nekoliko ohladimo. V mlačno zmes primešamo liker, dodamo ohlajeno kavo in premešamo. Postavimo nazaj na ogenj in mešamo, dokler ne nastane kremasta zmes. Še vroče postrežemo v kozarce in okrasimo s sladko smetano. Po želji okrasimo s čokoladnimi ostružki.
Božičkova obleka
Sestavine: 150 g cimetovih piškotov, 300 g kisle smetane, 100 g bele čokolade, 200 g zmrznjenih malin, 50 g sladkorja, 100 ml sladke smetane, vaniljev sladkor
Priprava: Cimetove piškote grobo zmeljemo in jih položimo na dno kozarcev. Maline stresemo v kozico, dodamo sladkor in segrejemo, da nastane pire. Pire razporedimo po kozarcih. Potem v kislo smetano vmešamo belo čokolado, ki smo jo raztopili nad vodno paro. Kremo nabrizgamo na malinov pire. Na vrh damo kekse in čez razporedimo še nekaj pireja. Ohladimo in okrasimo s stepeno sladko smetano.
Kavni puding z lešniki
Sestavine: 3 žličke koruznega škroba, 60 g sladkorja, 2 dl sladke smetane, 3 dl mleka, pol žličke kave, 1 dl sladke smetane, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, 2 žlici ruma, 1 pest celih lešnikov, 1 žlica sladkorja
Priprava: V kozici zmešamo škrob in sladkor ter prelijemo s sladko smetano in mlekom. Zavremo. Ogenj zmanjšamo in kuhamo še toliko časa, da se krema začne gostiti. Odstavimo, dodamo rum, kavo in mešamo še nekaj minut. Nato pustimo, da se ohladi. Medtem lešnike grobo sesekljamo, stresemo v ponev in dodamo sladkor. Pražimo toliko časa, da sladkor karamelizira. Stresemo v kozarčke, prelijemo s kavnim pudingom in okrasimo s stepeno sladko smetano, ki smo ji primešali rum in vaniljev sladkor.
Kakijeva pena
Sestavine: 5 kakijev, 2 dl sladke smetane, 3 dl grškega jogurta, 1 žlica sladkorja, pol žličke cimeta, 2 lista želatine, 3 žlice vode, 5 žlic kostanjevega pireja, 3 žlice sesekljanih mandljev
Priprava: Kakije izdolbemo in meso pretlačimo v kašo. Nekaj žlic segrejemo v kozici, dodamo želatino, ki smo jo predhodno namočili v vodi. Mešamo, dokler se želatina ne raztopi. Nato primešamo še preostalo kašo in ohladimo. Vmešamo jogurt, sladkor in cimet. Smetano stepemo in jo rahlo vmešamo v kakijevo peno. Na dno kozarcev razporedimo kostanjev pire in prelijemo s kakijevo kremo. Dobro ohladimo, in preden postrežemo, posujemo z mletimi mandlji. Okrasimo še z malce sladke smetane in koščkom kakija.
Čokoladni mus z avokadom in muškatnim oreščkom
Sestavine: 2 zrela avokada, 200 g temne čokolade, pol skodelice kokosovega mleka, 2 žlici rjavega sladkorja, 1 ščepec soli in 1 ščepec vanilje
Priprava: Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo. V mešalnik damo avokadovo meso, sladkor, kokosovo mleko, sol in vaniljeva semena. Zmešamo do gladkega in dolivamo stopljeno čokolado. Nato zmes razporedimo v kozarčke in jih za pol ure shranimo v hladilnik. Preden jih postrežemo, jih okrasimo s sladko smetano in muškatnim oreščkom.
Jabolčni puding z meto in ingverjem
Sestavine: 350 g jabolčne čežane, 250 ml mleka, 2 banani, 6 g svežega ingverja, nekaj listkov poprove mete, pol žličke mletega cimeta, 80 g semen čije
Priprava: V mešalnik damo banani, cimet, meto in olupljen ingver ter zalijemo z mlekom. Dobro zmešamo. Dodamo jabolčno čežano in semena čije ter še enkrat premešamo. Dobljen puding damo v kozarčke in postavimo v hladilnik za dve uri. Okrasimo z rezinami jabolka in meto.