Hren si običajno redko privoščimo, čeprav velja za eno bolj zdravih živil in bi ga bilo vredno imeti večkrat na mizi. V sodobnem svetu je koristen predvsem, ker odpravlja nekatere težave, povezane z nezdravo prehrano in hitrim prehranjevanjem. V času praznikov pa ga jemo tudi zato, ker pomaga blažiti številne težave, ki jih prinaša prekomerno uživanje hrane.
Vir vitaminov in mineralov
Hren vsebuje številne zdravilne učinke, med katerimi so vitamini B1, B2 in B6 ter vitamin C, minerali, med katerimi izstopajo železo, kalcij, magnezij in fosfor, pa še bi lahko naštevali. Izhaja iz Sredozemlja in zahodne Azije. V prehrani se najpogosteje uporablja korenina hrena, nič pa ne bo narobe, če si boste privoščili tudi mlade liste rastline, ki so rahlo pikantnega in trpkega okusa. Njegovo zdravilnost so poznali že stari Grki, uporabljali so ga predvsem zunanje, in sicer za blaženje bolečin v hrbtu. Prav tako so ga ponujali k različnim jedem, zlasti k mastni hrani, kar počnemo še danes, saj prispeva k lažji prebavi. Nikar pri tem ne pozabimo, da hren čisti organizem in pospešuje metabolizem, odpravlja utrujenost in spodbuja razmnoževanje ter razvoj koristnih bakterij v črevesju.
Spodbuja delovanje jeter, srca in pretok krvi
Veliko boste za svoje telo naredili, če si boste hren čim pogosteje privoščili, še več pa, če si boste občasno privoščili hrenov sok. Ta uničuje bakterije griže, salmonele, tuberkuloze in številna glivična obolenja. Znano je, da izboljšuje prebavo in spodbuja izločanje prebavnih sokov, žolča in encimov trebušne slinavke. Spodbuja delovanje jeter, srca in pretok krvi, obenem pa je izvrsten diuretik in pomaga pri revmatizmu. Številni zdravniki so potrdili njegovo razkuževalno moč v času prehladnih obolenj, saj je nepogrešljiv pri težavah z dihalnimi potmi. Dokazano ima tudi antibakterijsko in antibiotično delovanje, pri čemer gre zasluga predvsem glikozidom. Te sestavine močno vplivajo na zmanjšanje malignih obolenj požiralnika, želodca, jeter, črevesja, mehurja in prostate. Zdravniki izjemno moč pripisujejo tudi encimu peroksidaza, ki ga hren med rastlinami vsebuje največ. Po izvedeni študiji, ko so hrenovo peroksidazo intravensko injicirali, so ugotovili, da je zaznavno znižala krvni tlak. Sklepajo pa tudi, da pripomore k delovanju marsikaterih bioloških dejavnosti, ki se navzven kažejo kot boljša prekrvavitev in celjenje. Norveški znanstveniki so dokazali, da deluje tudi kemoterapevtsko in proti strjevanju krvi.
Kako prepoznamo dober hren
Pri koreninah pazite, da so trde in čvrste. Zgubane, nagnane in mehke najverjetneje že nekaj časa stojijo in niso bile pravilno skladiščene. Pri lupljenju si pomagajte z lupilnikom za krompir. S njim lahko hren tudi grobo naribate. Sicer pa za ribanje uporabite običajno strgalo. Če ga boste postregli gostom, ga naribajte, tik preden ga daste na mizo, sicer bo hitro potemnel in izgubil aromo ter pekoč okus. Uživajte sveže nariban hren. Prepoznali ga boste po tem, da bo rahlo vlažen in čvrst, prav tako bo imel močan vonj. Če ste v usta dali preveč hrena, boste pekoč okus najlažje ublažili s kosom kruha.
S hrenom do klenega zdravja in okusnih dobrot za vsak dan
Hrenova tinktura proti pljučnim obolenjem
Pri težavah z dihanjem ali pri pljučnici ter boleznih, kot sta bronhitis in astma, je lahko hren odlično dopolnilo in prispevek k hitrejšemu okrevanju. Naribajte za tri žlice hrena, vsujte v skodelico in prelijte z 2 dl vrele vode. Pustite 15 minut in pripravljeno tinkturo uživajte največ trikrat dnevno pred jedjo. Tinkturo uživajte največ en teden, nato pa prekinite za dober teden, če se stanje ne izboljša. V tem času bi se morala pljuča očistiti nakopičene sluzi, vi pa občutiti olajšanje ter ponovno normalno zadihati.
Naravno zdravilo proti revmi
Hren lahko uporabljate tudi pri useku v križu, kot zdravilo proti revmi ter z njim na naraven način odpravite druge podobne bolečine. Naribajte korenino hrena in jo prelijte z malo vode in jabolčnim kisom. Zavrite 2 dl mleka in ga prelijte prek hrena. Ko mleko začne koagulirati, s površja odstranite sirotko; preostalo tekočino pijte enkrat do dvakrat dnevno.
Naravni diuretik
Za pospešitev izločanja ledvičnih kamnov, seča ali za ureditev menstrualnega cikla preizkusite naslednji recept. Namočite od osem do 10 kolobarjev hrena v skodelico belega vina čez noč. Mešanico nato počasi srkajte čez dan. Če je mešanica preblaga, zdravilci svetujejo, da hren naribate in ga popražite na maslu ter kot oblogo položite na mehur. Pomembno je, da uživate veliko tekočine (vode ali nesladkanega čaja).
ČIR NA ŽELODCU
Proti čiru na želodcu zdravilci svetujejo uživanje hrenovega vina. Pripravite ga tako, da 50 gramov naribanega hrena prelijete z enim litrom belega vina in ga za 10 dni postavite na temno ter hladno mesto. Uživajte dober deciliter največ dvakrat dnevno. Zjutraj na tešče in zvečer dve uri pred spanjem.
KURJE OČI
Pripravite zmes iz treh velikih žlic naribane redkve in korenine hrena. Kurje uči najprej premažite z jedilnim oljem, nato nanj nanesite zmes in povijte s povojem. Pustite delovati dve uri. Tretma ponavljajte dvakrat dnevno, dokler kurje oči ne izginejo.
VNETE DLESNI
Če imate gnojno vnetje dlesni, zmešajte 50 gramov drobno naribanega svežega hrena, 20 gramov semen koromača in 20 gramov poprove mete. Prelijte z enim litrom 45-odstotnega alkohola in dajte na temno mesto za tri mesece. Precedite v temno steklenico. Manjšo količino razredčite z vodo in izpirajte usta.
REVMA IN ARTRITIS
Sveže nariban hren vsujte v bombažno krpo in jo položite na obolelo mesto, ki ste ga predhodno natrli z oljčnim oljem. Oblogo takoj umaknite, ko na koži občutite pekoč občutek, saj lahko izzove opekline in mehurje.
PIKI ŽUŽELK
Sveže nariban hren položite na mesto pika čebele, ose ali drugih žuželk. Hren bo hitro ublažil oteklino in bolečino.
POVIŠANA TEMPERATURA
V času prehladnih obolenj, ko se pojavlja tudi povišana temperatura, preizkusite naslednji ljudski trik. Hren narežite na koščke in ga položite okoli vratu ter držite, dokler ne začutite pekočine. Čim pogosteje ponavljajte.
BOLJŠI SPOMIN
Potrebujete 125 gramov hrena, štiri limone, tri žlice medu, dve žlici cimeta in dva centimetra korenine ingverja. V mešalnik dajte hren, ingver in limonin sok. Mešajte tri minute in dodajte cimet ter med, da nastane sirup. Prelijte v steklenico in dobro zaprite. Uživajte po eno žlico dvakrat dnevno pred obrokom največ tri tedne.
----
Topla hrenova omaka (slika: hrenova omaka)
Sestavine: 50 g svežega nastrganega hrena, 20 g masla, kos starega kruha, 0,5 l juhe, 50 g kremnega sira, 2 žlici jabolčnega kisa, sol in poper
Priprava: Kruh narežemo na drobne kocke in ga prepražimo na maslu. Prelijemo z juho, da se kruh dobro prepoji. Dodamo hren, kremni sir in kis ter vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom. Po okusu solimo in popramo ter malce pokuhamo. Še toplo postrežemo.
Jajčni namaz s hrenom (slika: jajčni namaz s hrenom)
Sestavine: 2 v trdo kuhani jajci, 3 žlice naribanega hrena, 3 žlice kisle smetane, 1 žlica jabolčnega kisa, sol in poper
Priprava: Jajci previdno olupimo in drobno sesekljamo ter stresemo v kozico. Dodamo hren, preostale sestavine in dobro premešamo. Na koncu po okusu solimo in popramo ter za 15 minut damo v hladilnik. Postrežemo s preprečencem ali svežim kruhom.
Hrenov namaz s čemažem
Sestavine: 3 žlice naribanega hrena, dobra pest čemaža, 200 g skute, 100 g jogurta, sol, poper, 2 žlici bučnega olja
Priprava: Čemaž operemo in drobno sesekljamo, skuto z vilicami pretlačimo. Pretlačeno skuto stresemo v kozico in dodamo jogurt ter dobro premešamo, da nastane enotna zmes. Mešanici dodamo hren in sesekljan čemaž ter dobro premešamo. Nato dodamo bučno olje ter po okusu solimo in popramo. Postrežemo kot prilogo pri zajtrku ali mesnih jedeh.
Sladka hrenova omaka (hrenova omaka 2)
Sestavine: 2 žlici drobtin, 2 žlici sladkorja, 2 žlici sveže nastrganega hrena, 2 zajemalki goveje juhe, 10 g masla
Priprava: V kozici razpustimo maslo, dodamo drobtine in jih na hitro prepražimo. Dodamo sladkor in hren, premešamo in počasi prilivamo govejo juho. Počasi mešamo in kuhamo še toliko, da nastane gosta zmes, podobna pireju. Omako ponudimo kot prilogo h kuhani govedini ali drugim mesnim jedem. Odlično se ujame tudi s krompirjevo solato.
Krompirjev pire s hrenom (pire)
Sestavine: 5 krompirjev, 1 žlica masla, 80 g kisle smetane, 2 žlici nastrganega hrena, žlica sesekljanega peteršilja
Priprava: Krompir skuhajte v slanem kropu do mehkega in odlijte štiri petine vode. Še vročemu krompirju dodajte maslo, kislo smetano, hren in sesekljani peteršilj ter vse skupaj dobro pretlačite. Pire postrezite k prekajenemu mesu ali drugim mesnim jedem. Dobro se ujame tudi s špinačo.