Mojito torta je odlična osvežilna sladica za poletje. Priprava je relativno enostavna in vam bo vzela okoli 30-45 minut.
Sestavine
Za biskvit
225 g zmehčanega masla
225 g sladkorja v prahu
4 velika jajca
225g polnozrnate moke
2 limeti z naribano lupinico
50g jogurta
rezine limet,naribano lupinico limete in metine liste za dekoracijo.
Za sirup
Sok treh limet
100 g rjavega sladkora
Sesekljane liste majhnega šopka sveže mete
120 ml belega ruma
Za kremo
150 g zmehčanega masla
400 g sladkorja v prahu
Sok 2 limet
50 g maskarponeja
Priprava:
1. KORAK
Pečico segrejte na 180 stopinj/160 ventilatorsko. Z delom masla namastite model za torto.
2. KORAK - biskvit
Zmešajte sladkor in maslo v veliki posodi. Mešajte približno pet minut z mešalnikom na srednji hitrosti oziroma tako dolgo, da masa postane penasta. Počasi umešajte - najboljše ročno in z metlico - vsako jajce posebej, potem pa dodajajte po žlicah moko in jogurt, na koncu pa limetino lupino. Testo prelijte v model za torto - lahko tudi dva modela premera 20 cm in pecite na srednji rešetki pečice okoli 25-3o minut. Biskvit je pečen, ko vanj zapičite zobotrebec ali pletilko in ju iz testa potegnete čisto. Testo najprej pustite počivati kakšno minuto, potem pa ga vzemite iz modela.
3. KORAK - sirup
Polovico soka limet in ves sladkor ter metine liste dajte v kozico in zavrite. Po potrebi dodajte vodo, toliko, da se sladkor stopi - kakšno žlico ali dve. Rahlo naj vre 7-10 minut, dokler se ne zgosti v sirup. Odmaknite s plošče in v sirup vmešajte rum in preostali limetin sok. Pustite 10 minut in prelijte v drugo posodo.
4. KORAK
Premažite še topel biskvit s sirupom in pusitite, da se popolnoma ohladi.
5. KORAK - krema
Z mikserjem zmešajte maslo, sladkor in limetin sok, da postane masa puhasta. Počasi vmešajte maskarpone, vendar pazite, da masa ostane penasta in gladka.
6. KORAK
Če ste biskvit pekli v enem modelu, ga previdno prerežite po horizontali. Če ste pekli v dveh modelih vzemite samo en biskvit. Premažite ga s približno tretjino kreme in čezenj položite drugo polovico. S preostankom kreme premažite zgornjo površino in obod torte. Okrasite z limetinimi rezinami in lističi mete.
V hladilniku bo torta počakala do tri dni.
Dober tek!