Zanimivosti

Torta mojito v 6. korakih

kl
18. 8. 2021, 09.19
Posodobljeno: 18. 8. 2021, 10.20
Deli članek:

Spremenite vaš najljubši koktejl v torto.

imgur.com
Mojito torta

Mojito torta je odlična osvežilna sladica za poletje. Priprava je relativno enostavna in vam bo vzela okoli 30-45 minut.

Sestavine

Za biskvit

225 g zmehčanega masla

225 g sladkorja v prahu

4 velika jajca

225g polnozrnate moke

2 limeti z naribano lupinico

50g jogurta

rezine limet,naribano lupinico limete in metine liste za dekoracijo.

Za sirup

Sok treh limet

100 g rjavega sladkora

Sesekljane liste majhnega šopka sveže mete

120 ml belega ruma

Za kremo

150 g zmehčanega masla

400 g sladkorja v prahu

Sok 2 limet

50 g maskarponeja

Priprava:

1. KORAK

Pečico segrejte na 180 stopinj/160 ventilatorsko. Z delom masla namastite model za torto.

2. KORAK - biskvit

Zmešajte sladkor in maslo v veliki posodi. Mešajte približno pet minut z mešalnikom na srednji hitrosti oziroma tako dolgo, da masa postane penasta. Počasi umešajte - najboljše ročno in z metlico - vsako jajce posebej, potem pa dodajajte po žlicah moko in jogurt, na koncu pa limetino lupino. Testo prelijte v model za torto - lahko tudi dva modela premera 20 cm in pecite na srednji rešetki pečice okoli 25-3o minut. Biskvit je pečen, ko vanj zapičite zobotrebec ali pletilko in ju iz testa potegnete čisto. Testo najprej pustite počivati kakšno minuto, potem pa ga vzemite iz modela.

3. KORAK - sirup

Polovico soka limet in ves sladkor ter metine liste dajte v kozico in zavrite. Po potrebi dodajte vodo, toliko, da se sladkor stopi - kakšno žlico ali dve. Rahlo naj vre 7-10 minut, dokler se ne zgosti v sirup. Odmaknite s plošče in v sirup vmešajte rum in preostali limetin sok. Pustite 10 minut in prelijte v drugo posodo.

4. KORAK

Premažite še topel biskvit s sirupom in pusitite, da se popolnoma ohladi.

5. KORAK - krema

Z mikserjem zmešajte maslo, sladkor in limetin sok, da postane masa puhasta. Počasi vmešajte maskarpone, vendar pazite, da masa ostane penasta in gladka.

6. KORAK

Če ste biskvit pekli v enem modelu, ga previdno prerežite po horizontali. Če ste pekli v dveh modelih vzemite samo en biskvit. Premažite ga s približno tretjino kreme in čezenj položite drugo polovico. S preostankom kreme premažite zgornjo površino in obod torte. Okrasite z limetinimi rezinami in lističi mete.

V hladilniku bo torta počakala do tri dni.

Dober tek!