Jabolk je letos obilo. Tudi orehov. Maka tudi ni težko dobiti. Tako imate že skoraj vse, kar potrebujete za prekmursko gibanico. No, prava prekmurska gibanica je sicer veliko bolj zapletena in postopek bolj dolgotrajen, ne dvomimo pa, da vas bo navdušila tudi naša hitra različica.
Potrebujete:
maslo za pekač
2 jogurtova lončka bele moke
1 jogurtov lonček sladkorja
1 pecilni prašek
1 vaniljev sladkor
4 velika jabolka
rum (po okusu)
mleti cimet (po okusu)
500 g skute
1 pest mletih orehov
1 pest maka
2,5 dl mleka
2,5 dl sladke smetane
3 jajca
sladkor v prahu za posip
Priprava:
1. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. V posodi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek in vaniljev sladkor. Mešanico razdelite na tri enake dele.
2. Pekač dobro namastite. Jabolka olupite, naribajte, napojite z rumom in potresite s cimetom. V pekač stresite prvi del suhe mešanice in po njej razporedite polovico naribanih jabolk. Na jabolka nadrobite polovico skute, po skuti pa potrosite polovico mletih orehov in maka. Postopek nato še enkrat ponovite (začnite s suho mešanico). Na koncu po vrhu potrosite še tretji del suhe mešanice.
3. V skledi zmešajte mleko, sladko smetano in jajca. S tekočino po vrhu prelijte gibanico in jo z vilicami na več mestih prebodite. Gibanico pecite v ogreti pečici 40-45 minut.
Pečeno sladico najprej malo ohladite, potem pa jo razrežite na kose, potresite s sladkorjem v prahu in postrezite.
Še veliko več slastnih receptov pa najdete v reviji ★★★ LIZA/MAJA ★★★, ki vas morda še čaka pri prodajalcih, zagotovo pa na spletu.