Zanimivosti

Rulada s slivovim karpačem

M. S., Maja
30. 8. 2018, 16.01
Deli članek:

Slive so že zaradi svoje temno vijolične zunanjosti prav posebno poletno sadje. Spadajo v družino rožnic in nas osrečujejo s sladko-kislim okusom kar v dva tisoč različicah po vsem svetu. Danes ulada s slivovim karpačem

Revija Maja
Rulada s slivovim karpačem

Rulada s slivovim karpačem

110 min

Sestavine:

Za rulado:
300 g pšenične moke
200 g pirine moke
20 g kvasa
¼ l mleka
2 žlici vaniljinega sladkorja
100 g sladkorja
80 g masla
1 jajce
½ žličke morske soli
450 g slivove marmelade
100 g masla

Za karpačo:
3 slive
50 ml vode
50 ml sladkorja
20 ml slivovega žganja
10 ml limoninega soka

Preberite tudi: Stročji fižol v popolnem obroku. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

1. Za rulado presejemo moko, naredimo na sredini jamico in vanjo nadrobimo kvas in 20 g sladkorja. Zalijemo z mlačnim mlekom. Posodo pokrijemo in jo pustimo 20 minut na toplem. Nato prilijemo preostalo mleko in vse skupaj zgnetemo v testo. Pokrijemo in pustimo še pol ure na toplem.

2. Testo še enkrat zgnetemo in ga razvaljamo na pravokotnik (30 x 50 cm). Na debelo ga namažemo z marmelado in zvijemo v rulado. Položimo jo v pekač in pustimo pokrito še 40 minut na toplem.

3. Pečico segrejemo na 175 stopinj (vroči zrak) in pečemo rulado 40 minut. Po dvajsetih minutah jo namažemo z maslom. Pečeno in ne prevroče narežemo na rezine.

4. Za karpačo slive razpolovimo in izkoščičimo. Narežemo jih na rezine in položimo na krožnik. Zavremo vodo, sladkor, dodamo še preostale sestavine in s tem prelijemo slive. Postrežemo z rezinami rulade.