Rulada s slivovim karpačem
110 min
Sestavine:
Za rulado:
300 g pšenične moke
200 g pirine moke
20 g kvasa
¼ l mleka
2 žlici vaniljinega sladkorja
100 g sladkorja
80 g masla
1 jajce
½ žličke morske soli
450 g slivove marmelade
100 g masla
Za karpačo:
3 slive
50 ml vode
50 ml sladkorja
20 ml slivovega žganja
10 ml limoninega soka
Preberite tudi: Stročji fižol v popolnem obroku. Kliknite TUKAJ!
Priprava:
1. Za rulado presejemo moko, naredimo na sredini jamico in vanjo nadrobimo kvas in 20 g sladkorja. Zalijemo z mlačnim mlekom. Posodo pokrijemo in jo pustimo 20 minut na toplem. Nato prilijemo preostalo mleko in vse skupaj zgnetemo v testo. Pokrijemo in pustimo še pol ure na toplem.
2. Testo še enkrat zgnetemo in ga razvaljamo na pravokotnik (30 x 50 cm). Na debelo ga namažemo z marmelado in zvijemo v rulado. Položimo jo v pekač in pustimo pokrito še 40 minut na toplem.
3. Pečico segrejemo na 175 stopinj (vroči zrak) in pečemo rulado 40 minut. Po dvajsetih minutah jo namažemo z maslom. Pečeno in ne prevroče narežemo na rezine.
4. Za karpačo slive razpolovimo in izkoščičimo. Narežemo jih na rezine in položimo na krožnik. Zavremo vodo, sladkor, dodamo še preostale sestavine in s tem prelijemo slive. Postrežemo z rezinami rulade.