© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Včasih tako, danes drugače. Kako ste pa vi delali krofe?


lokalno
Vika Lozar, Črnomelj
6. 3. 2022, 12.20
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzzzkrofi.jpg
Svet24
Foto: Svet24
_zzzzzkrofi1.jpg
Svet24
Foto: arhiv DL

Pust je masten okoli ust. Tudi s slastnimi krofi je začinjen. Na misel mi pride, da danes krofe delamo drugače kot pred časom. Če me spomin ne vara, je moja mama najprej umesila po receptu rahlo testo, počakala, da je testo vzhajalo in ga potem razvaljala na določeno debelino. Z večjo skodelico je odtisnila okroglo ploskev. Na to je z žličko dodala na sredino kupček marelične marmelade in prekrila z drugo prazno ploskvijo in oboje stisnila z malo manjšo skodelico. Krofi so bili pripravljeni na vzhajanje.

Kako je položila krofe v vrelo olje in kako jih je obračala, se ne spomnim. Vem, da so bili debeli, z lepim belim vencem okoli.

Z zmletim sladkorjem jih je posipala in slastno pecivo je bilo tu.

Danes testo bolj enostavno oblikujejo v kroglice, ki vzhajajo, z kuhinjsko injekcijo vbrizgajo marmelado v sredo krogle. Nato se cvre v vrelem olju. Vse ostalo je verjetno enako. Naj bo tako ali drugače, oboje je okusno in lep spomin na naslednje pustne dneve.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.