Sadne rolice: zdrav posladek ali lično darilo

Nadvse zdrav priboljšek, lep tudi kot darilo. Gre za posušeno zmleto sadje, oslajeno in začinjeno. Lahko kombiniramo sladko in kislo sadje, da dodajanje sladil sploh ne bo potrebno, in uporabimo začimbe, ki so nam všeč.
##IMAGE-2106185##
Zadeva je znana tudi kot sadno usnje, kar je dobesedni prevod angleškega izraza fruith leather.
Sestavine: poljubna količina jabolk, olupljenih in narezanih (za en pladenj boste potrebovali približno 4 dcl kaše), ter začimbe po izbiri, denimo: 1 cimetova palčka, 2 zvezdasta janeža, 1 žlička celih nageljnovih žbic, 1 žlička kardamoma (ali 5 strokov), 1 žlička celega črnega popra), limonin sok z brizgom vode.
Priprava: jabolka
dajte v velik lonec ter jih poškropite z malo vode in limoninega soka,
da ne oksidirajo. Segrevajte na srednjem ognju, pogosto mešajte, dokler
jabolka niso mehka in jih zlahka prebodete z vilicami. Spasirajte
oziroma zmeljite. Vse začimbe zvežite v mošnjiček iz gaze in dodajte v
lonec, temperaturo znižajte na srednje nizko in pustite približno 45
minut. Poskusite vsakih 15 minut, da dosežete želen okus! Če je
prekislo, lahko osladite (glejte spodaj).
Sadne rolice izvirajo z Bližnjega vzhoda, kjer so bile izvrsten vir hranil in energije pozimi. Danes so zelo razširjene v anglosaksonsklem svetu. Odlične so za zdrav prigrizek po športnih dejavnostih za povrnitev moči in zakladnica vlaknin.
Dobljeno maso enakomerno razporedite po obloženem pladnju (podlaga iz silikona ali peki papir) sušilnika za 10 ur pri 50 °. Če ga nimate, lahko sušite v pečici (na papirju za peko), na ventilaciji in najnižji možni nastavitvi (od 40 do maksimalno 50 stopinj C, vratca malce priprite – vmes vtaknete kuhalnico).
Sušite, dokler masa ni več lepljiva in se lepo odstrani s peki papirja.
Narežite ali izstrižite trakove ter jih zvijte v rolice ali stožce.
Uporabite
lahko tudi drugo sadje (mango, jabolka + borovnice, jabolka + jagode,
marelice, breskve, spasirane robide in maline, hruške, ki so premehke za
sušenje krhljev, celo začinjeno paradižnikovo kašo lahko posušite).
Sadno kašo lahko osladite z medom, stevijo, rjavim sladkorjem ali
javorjevim sirupom, vendar največ 100 g na kilogram sadja. Če je sadje
dovolj sladko, sladkanje ne bo potrebno. Računajte namreč s tem, da bodo
rolice precej slajše od kaše.
NAMIG: Zelo lepe
bodo kakijeve rolice, vendar morajo biti kakiji res zreli. Semena v
sadju bodo dala masi lepo strukturo (recimo fige, kivi). Po želji pred
sušenjem kašo posujte s sezamom ali drugimi semeni. Krasno darilo ali
okras za smrečico!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se