Podravje: Oskrba z domačih njiv in vrtov
Povprečen Slovenec je v letu 2018 pojedel dobrih 111 kilogramov zelenjave; skupno smo je zaužili 245.840 ton, od tega smo je doma pridelali 100.570 ton, kar 166.320 ton pa uvozili, kar pomeni, da je stopnja samooskrbe znašala zgolj 40,91odstotkov. Čebula in kumarice predstavljajo pomemben del naše kulinarike, njihova pridelava pa ostaja neizkoriščena.

Pridelava čebule ima v Sloveniji bogato tradicijo, posebej na območju Ptujskega polja, kjer se pridelujejo tudi zaščitena sorta ptujski lük. V zadnjih letih čebula raste na nekaj več kot 400 hektarjih površin, od tega jih je 250 namenjenih za prodajo. Kot kažejo podatki statističnega urada, sta se tako obdelovalna površina kot pridelek čebule v zadnjem desetletju povečala; v letu 2018 je bilo na primer pridelanih 9612 ton čebule, od tega 6488 ton tržne.
»V Sloveniji še zdaleč ne pridelamo dovolj čebule za lastne potrebe. Po podatkih Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS) smo leta 2018 na slovenski trg uvozili 13.612 ton čebule, izvozili pa 3879 ton slovenske čebule. Iz tega gre sklepati, da bi je na naših kmetijah lahko in morali pridelali več. Govorimo o intenzivni pridelavi, pri kateri dosegamo visoke pridelke. V zadnjih letih so se izboljšale tudi odkupne cene čebule, ki dosegajo približno 40 centov za kilogram pridelka,« pripoveduje Peter Pribožič, prvi mož ptujskih kmetijskih svetovalcev.
Potreba po trikrat več čebule
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se