Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

O vinu: Rek o bolj starem, bolj dobrem drži le na pol


tednik
Štajerski Tednik
2. 11. 2019, 22.14
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vino je človekov zvesti spremljevalec že dobrih sedem tisoč let. Velik pomen ima predvsem v zahodnih civilizacijah, kjer so ga uporabljali tako pri verskih dogodkih kot pri obredih. Kot zanimivost lahko povemo, da vino v srednjem veku kljub strašni revščini ni predstavljajo razkošja, temveč potrebo, saj je bila voda v mestih izjemno onesnažena. Z dodajanjem vina, ki deluje protibakterijsko, so jo naredili ne le okusnejšo, temveč tudi užitno in predvsem pitno. Vse do danes pa je vino uspelo ohraniti svojo častitljivo titulo. In nekatera slovenska vina se uvrščajo tudi ob bok najprestižnejšim svetovnim vinom.

1572275719_cg_naslovka_martinovanje.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Rek, da starejše ko je vino, boljše je, je zgolj polresnica. V bistvu je tako, da vsa vina niso primerna za staranje. Kot arhivska vina se shranjujejo zlasti rdeča vina, pri katerih se trpki in včasih agresivni tanini sčasoma omehčajo ter postanejo zaokroženi in mehki, z zorenjem pa se dokončno razvije tudi aroma vina, pravijo someljeji. Pojdimo k odprti steklenici vina, ki je s prijatelji niste popili do konca. Ali bo čez en teden še užitna? Odprto vino, ki je že enkrat odprto, se izjemno hitro pokvari. Takšno vino je dobro porabiti v roku največ štirih dni, a ponovno se časovno obdobje užitnosti vina razlikuje glede na vrsto, starost in ostale karakteristike vina. Starejše in bolj kakovostne vrste vina se kvarijo hitreje kot ostale.

Steklenice takoj po odprtju ne zapremo nazaj, temveč jo pustimo odrto ves čas trajanja obiska ali obreda.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.