Nevarnost na dnu jezer

Če imate dobro idejo, kako strelivo spraviti iz švicarskih jezer, potem se obrnite na švicarsko obrambno ministrstvo

M.G.
18. 8. 2024, 12.04
Posodobljeno: 18. 8. 2024, 14.26
Deli članek:

Švica ponuja denarno nagrado za varno odstranitev streliva iz njihovih jezer. Turisti, ki uživajo ob prelepih jezerih, bi bili nemalo presenečeni, če bi vedeli, kaj se skriva pod temi nedotaknjenimi alpskimi vodami.

Profimedia
Mnoga idilična švicarska jezera v svojih globinah skrivajo nevarne skrivnosti. (na sliki je Vierwaldstadtsko jezero v mestu Luzern)

Švicarska vojska je dolga leta uporabljala svoja jezera kot odlagališča starega streliva, saj je verjela, da ga je tam mogoče varno odložiti. Samo v Luzernskem jezeru je po ocenah 3300 ton streliva, kar 4500 ton streliva pa naj bi bilo v vodah Neuchatela, ki so ga švicarske zračne sile vse do leta 2021 uporabljale za testno bombardiranje.

Nekatera streliva so v globinah od 150 do 220 metrov, druga v jezeru Neuchatel pa le šest ali sedem metrov pod površjem. Zdaj švicarsko obrambno ministrstvo ponuja 50.000 frankov (52.319 evrov) denarne nagrade za najboljšo idejo, ki bi pomagala odstraniti strelivo iz jezer. Najboljše tri ideje za varno in okolju prijazno rešitev za odstranitev streliva si bodo razdelile nagradni sklad, vendar se švicarske oblasti zavedajo, da bo sama operacija stala milijarde evrov.

Dejstvo, da je bilo toliko nabojev odvrženih v švicarska jezera, je znano že desetletja, čeprav so ljudje v zadnjem času začeli vse bolj pogosto postavljati vprašanja o varnosti. Upokojeni švicarski geolog Marcos Buser, ki je svetoval vladi na to temo, je pred desetimi leti napisal raziskovalno nalogo, v kateri je opozoril na nevarnosti odlagališč. Strelivo predstavlja dve nevarnosti, je dejal. Prvič, kljub dejstvu, da je pod vodo, še vedno obstaja nevarnost eksplozije, ker v mnogih primerih "vojska ni odstranila vžigalnih naprav, preden je odvrgla strelivo". Potem pa je tu še onesnaženje vode in tal, obstaja namreč resnična možnost, da bi zelo strupen TNT onesnažil jezersko vodo in usedline.

Švicarska vlada priznava, da dejavniki, vključno s slabo vidljivostjo, magnetnim železom in posameznimi utežmi streliva, "predstavljajo velike izzive za okolju prijazno odstranitev streliva". Ocena možnih tehnik odstranjevanja streliva iz leta 2005 je pokazala, da vse predlagane rešitve za zbiranje streliva predstavljajo resno tveganje za občutljive ekosisteme jezer.

Dolgo in drago

Naloga odstranjevanja streliva iz švicarskih jezer naj bi bila dolga in zapletena. Toda najprej mora nekdo pripraviti izvedljiv načrt, kako jih natančno rešiti. Medtem, ko se nekateri pritožujejo, da bi morala vojska že pred odlaganjem misliti na to, so geologi desetletja svetovali vojski, da je ta praksa odlaganja streliva varna.

Lov za rešitvami je sedaj v polnem teku. Po pozivu švicarskega obrambnega ministrstva lahko javnost odda svoje ideje do februarja prihodnje leto, ko jih bo anonimno ocenila strokovna komisija. Trije zmagovalci bodo objavljeni april prihodnje leto. Vlada pa sporoča: "Za oddane ideje ni predvidena takojšnja realizacija, lahko pa služijo kot dobra osnova za začetek raziskovalnih projektov."

Gospod Buser predlaga, da se naj vlada za nasvet obrne na Združeno kraljestvo, Norveško ali Dansko, saj imajo ti največ izkušenj pri ravnanju z vojnimi razbitinami, ki vsebujejo neeksplodirano orožje. Bo tudi Buser sam ponudil kakšno idejo, so ga vprašali. "Ne, zdaj sem prestar, a če potrebujejo kakšen nasvet, ga bom z veseljem ponudil," je dejal.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste