Francozi ali Španci?

Olimpijski prvaki v nogometu bodo prvič po letu 1992 iz Evrope

J.V./STA
8. 8. 2024, 11.14
Posodobljeno: 8. 8. 2024, 11.16
Deli članek:

Nogometaši Francije in Španije se bodo v petek ob 18. uri na Parku Princev pomerili v velikem finalu olimpijskega turnirja. Tako je že jasno, da bodo novi prvaki prvič po letu 1992, ko so na domačih igrah slavili Španci, iz Evrope. Španci bodo skušali nedavni zmagi na euru dodati še olimpijsko krono, Francozi pa upajo na ponovitev uspeha z OI 1984.

Profimedia
Finale jutri ob 18. uri na Parku princev v Parizu.

Olimpijski turnir v nogometu se je začel že pred otvoritveno slovesnostjo, v moški konkurenci pa se bo končal v petek. Čeprav nima take veljave kot evropska in svetovna prvenstva, saj lahko nastopajo le igralci do 23. leta starosti, pri čemer so lahko trije člani starejši, pa zmaga vseeno prinaša določen prestiž. Na turnirju običajno ni največjih nogometnih zvezdnikov, tako denimo kljub domačim igram v francoski izbrani vrsti ni Kyliana Mbappeja, zato pa nase opozorijo drugi.

Pomembno orožje Francije je tako 27-letni Jean-Philippe Mateta, napadalec angleškega Crystal Palacea, ki je v zadnji sezoni najmočnejše angleške lige dosegel 16 zadetkov, od tega 14 na zadnjih 16 tekmah. Za vpoklic za letošnje evropsko prvenstvo ni imel veliko možnosti, je pa zato eden pomembnejših članov ekipe Thierryja Henryja v Parizu. Za zdaj je Mateta pri štirih zadetkih, več jih je dal le Maročan Soufiane Rahimi, ki je doslej zadel šestkrat.

Štiri gole je na drugi strani dosegel tudi Fermin Lopez za Španijo. Obetavni 21-letni nogometaš Barcelone je bil del zmagovite španske ekipe na euru v Nemčiji, zdaj pa si v nabitem reprezentančnem urniku želi še olimpijsko lovoriko.

Dvakrat je za Francijo na dosedanjih tekmah zadel Michael Olise, za katerega so v Franciji prepričani, da ga bo v prvo ekipo kmalu vpoklical tudi francoski selektor Didier Deschamps. Dvaindvajsetletnik, ki je bil rojen in je odraščal v Londonu nigerijskemu očetu in francosko-alžirski materi, ima od poletja sicer novega delodajalca, potem ko naj bi za okoli 60 milijonov evrov prestopil k nemškemu Bayernu iz Münchna.

Najmlajši član Španije je 17-letni Pau Cubarsi, ki si klubsko slačilnico v Barceloni deli z mladim Laminom Yamalom, ki je blestel ob zmagi Španije na letošnjem euru in je le večer pred finalno tekmo dopolnil 17 let. Cubarsi ni bil del španske ekipe v Nemčiji, je pa zato pomemben člen moštva, ki jo v Franciji vodi Santi Denia.

"Neizmerno sem vesel za francosko ekipo. Ko vidiš, kako vsi osvajajo odličja, si rečeš, da ne smeš razočarati. Nočeš biti ekipa, ki ni osvojila medalje. Bomo videli, kakšnega leska bo. Če sem odkrit, živim sanje in se nočem zbuditi," je po polfinalni zmagi v podaljšku proti Egiptu dejal Henry. Francija je v predtekmovalni skupini A osvojila prvo mesto, nato v četrtfinalu z 1:0 premagala Argentino in v polfinalu po podaljšku s 3:1 Egipt, medtem ko je Španija v predtekmovalni skupini C zaostala za Egiptom, nato v četrtfinalu s 3:0 premagala Japonsko, v polfinalu pa z 2:1 Maroko.

Katera koli reprezentanca bo slavila v finalu, bo drugič postala olimpijski prvak. Francija ima poleg enega zlata še eno srebrno odličje iz leta 1900, ko je bil nogomet prvič del olimpijske druščine, Španija pa še tri srebrna odličja (1920, 2000, 2020).  Tekmo za tretje mesto bosta že danes ob 17. uri odigrala Egipt in Maroko. Za zmagovalca bo to prvo odličje na nogometnem olimpijskem turnirju.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste