Na kmetijskem ministrstvu so pred časom zapisali, da praznike v Sloveniji zaznamuje tudi dolga tradicija kolin. Ob tem so poudarili, da koline niso le kulinarični dogodek, temveč tudi pomemben del slovenske kulturne dediščine. Toda zdi se, da z bližino in založenostjo trgovinskih polic s svinjskim mesom tudi tradicija ugaša.
Njena.si
Norice: Vse prej kot nedolžna otroška bolezen
Kot piše Štajerski tednik, obstajajo izjeme. Družina Žunkovič iz Grdine pri Stopercah tako še vedno prireja koline. "Pri nas je furež še vedno praznik, ko se zbere vsa družina. Opažam, da je v Stopercah ta tradicija še živa, ponekod pa resnično izumira," je dejal Boštjan Žunkovič. Gre namreč za opravilo, ko je treba živali najprej odvzeti življenje, opravilo, ki zahteva obilo dela in tudi znanja. Posledično je mnogo bolj lagodno kupiti meso.
Število prašičev vidno upada, od leta 2010 se je prepolovilo. Kakšna je njihova številka v Sloveniji, kaj slovenska zakonodaja govori o kolinah in kaj se tem obeta, si lahko preberete v Štajerskem tedniku.