Na vidiku neurja

Oranžno opozorilo zaradi močnih neviht, grozi tudi toča

D.K.
2. 8. 2024, 09.48
Posodobljeno: 2. 8. 2024, 14.14
Deli članek:

Tudi danes lahko v popoldanskih urah pričakujemo razvoj posameznih neviht, prav tako lahko lokalno ponekod nastane kako neurje s točo in močnimi nalivi.

Andrej Petelinšek
Fotografija je simbolična

Kot napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso), bo danes sprva dokaj sončno, popoldne in zvečer bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 °C. Ob tem so izpostavili in opozorili, da bodo popoldne in zvečer ponekod v notranjosti Slovenije nastale močnejše nevihte. 

Arso
Arso za večji del države izdal oranžno opozorilo

Za notranjost Slovenije so za popoldanski in večerni čas izdali oranžno vremensko opozorilo pred možnostjo močnih neviht. "Če smo včeraj opozarjali predvsem na nalive in močne sunke vetra, pa bo danes verjetno največ nevšečnosti povzročala toča," so napovedali. 

Ponoči bodo padavine postopno ponehale, začelo se bo jasniti. Po kotlinah bo zjutraj možna kratkotrajna megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na severozahodu okoli 13 °C.

Jutri dopoldne se bo zopet pooblačilo, od severa se bodo začele širiti posamezne plohe in nevihte. Zvečer bodo padavine ponehale, začelo se bo jasniti. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29, na Primorskem okoli 32 °C. V nedeljo bo sprva sončno, čez dan pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. V ponedeljek bo delno jasno, še bo nastala kakšna ploha ali nevihta, še pravijo pri Arsu.

Hidrološka napoved

Danes popoldan lahko ob nevihtah prehodno hitro narastejo hudourniški vodotoki, poplavi lahko tudi padavinska voda. Verjetnost za ta pojav je večja v severni, osrednji in vzhodni Sloveniji. Tudi jutri popoldan lahko ob krajevnih plohah in nevihtah prehodno narastejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Pojav bo verjetnejši v južni polovici Slovenije.

Podrobnejšo napoved razvoja vremena pa so objavili tudi na straneh Neurje.si, kjer pravijo, da je bila današnja jutranja oblačnost z rahlimi padavinami na skrajnem severovzhodu države le prehodne narave. Ob tem pa napovedujejo, da lahko tudi danes v popoldanskih urah pričakujemo razvoj posameznih neviht, "kot posledica prihoda vremenske fronte in visoke vlažnosti, ki ta hip vlada nad našo okolico".

"Ob visoki vrednosti potencialne konvektivne energije in ugodni heličnosti (lokalno) lahko tudi danes ponekod nastane kako neurje s točo in močnimi nalivi. Največ pogojev za nastanek močnih neviht modeli nakazujejo za pas preko osrednje (LJ) in vzhodne Slovenije, kakor tudi za okolico Novega mesta in Krškega. Tudi na severu ali severovzhodu države se lahko ob ugodnih razmerah pojavi kako neurje, kjer pa pogoji niso tako izraziti. Tokrat ne bo govora o prehodu nevihtnega pasu s silovitim vetrom, kot je bilo včeraj, temveč o nastanku posameznih izoliranih neviht, kjer ne izključujemo možnosti nastanka kake supercelice," so pojasnili.

Kasneje so dodali, "da lahko sodeč po napovedi visoko resolucijskega modela lahko najbolj burno dogajanje pričakujemo v oranžno zarisanem območju na naši prognozi neviht, ki smo jo objavili zjutraj. Razvoj močnih neviht je tako zarisal tudi ICON, ki severnemu, osrednjemu in jugovzhodnem delu države namenja največ "pozornosti". Proti večeru lahko v okolici Novega mesta nastane močna nevihta, ki bo potovala v smeri Zagreba".

Malo po 14.00 pa so še pripisali, da nov zagon prikazuje možnost neurij na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju. "Jutranja napoved za vzhod oz. jugovzhod je prav tako v veljavi. V celotnem severnem in vzhodnem delu Slovenije (v popoldnevu) posledično ne izključujemo krajevnih neurij s točo, nalivi in močnim vetrom," so dodali.

.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste