1,5 kilometra dolg odsek ceste

Foto: Se bo nočna mora na Koroškem po več kot treh letih le zaključila?

D.K.
22. 7. 2024, 11.18
Posodobljeno: 22. 7. 2024, 11.20
Deli članek:

Dela na cesti skozi Prevalje po treh letih še vedno niso povsem zaključena. Po zadnjih informacijah bo izvajalec napake in pomanjkljivosti odpravil do konca tega meseca.

Arhiv Novice Svet 24
Na cesti skozi Prevalje poteka odprava pomanjkljivosti po komisijskem pregledu.

Dela na dobrega 1,5 kilometra dolgem odseku državne ceste, glavne prometnice skozi Mežiško dolino, bi se morala zaključiti avgusta 2022, a so naložbo spremljali številni zapleti in ovire, ki so poskrbeli za podaljšanje rokov del do konca junija 2023. Vendar cesta še vedno ni bila uradno predana v uporabo. 

Arhiv Novice Svet 24
Ob podpisu pogodbe in začetku del avgusta 2021 so bila dela ocenjena na okoli 4,6 milijona evrov, od tega je bil delež direkcije okoli 3,1 milijona evrov, preostalo je odpadlo na Občino Prevalje.

Spomnimo, na direkciji za infrastrukturo so lani pojasnili, da je k podaljšanju rokov prispevalo več dejavnikov. Med drugim je bila v letu 2021 izvedba gradbenih del omejena zaradi občinske izgradnje fekalne kanalizacije, kanalizacija pa po navedbah direkcije ni bila kakovostno izvedena, saj je pri nadaljevanju del na rekonstrukciji ceste prihajalo do večjih posedkov zasipov ter neizvedenih individualnih priklopov. Navedli so, da potek komunalnih vodov na delu trase ni ustrezal podatkom iz projekta, prav tako so bili razlog za zamike dolgotrajni dogovori z nekaterimi lastniki zemljišč ob trasi glede ureditve mej ter tudi neoverjene že podpisane pogodbe o odškodninah s strani nekaterih lastnikov. Nenazadnje so na dinamiko del vplivale tudi zimske razmere, v katerih ni bilo možno izvesti prevezave starega in novega vodovoda ter plinovoda.

Zamude pri izgradnji ceste in zastoji pa so Prevaljčane in ostale prebivalce Mežiške doline, ki se po omenjeni cesti vozijo dnevno, spravljali v jezo in obup. Tako je na Prevaljah septembra 2022 potekala celo izredna seja občinskega sveta, na kateri je direktor podjetja Voc Celje Matej Štingl številnim zbranim obljubil, da bodo dela končana do konca leta 2022, vendar do tega ni prišlo. Pred tem je sicer Voc Celje direkcijo zaprosil za podaljšanje do konca maja 2023, a direkcija je takrat podaljšanje dovolila le do konca lanskega leta. Nakar so ga podaljšali do 30. junija 2023.

Po treh letih na cesti še vedno semaforji

Ko so že vsi mislili, da je "nočne more" konec, so letos maja na Prevaljah spet zabrneli stroji, kar je še najbolj razburilo lastnike lokalov ob cesti skozi Prevalje, ki so razburjani dejali: "Kot da ni bilo že več kot dve leti kopanja dovolj." Hkrati pa so bili jezni in razočarani, da jih o ponovnih delih ni nihče obvestil. Takrat je župan Prevalj Matic Tasič na družbenem omrežju Facebook pripisal, da VOC, torej izvajalec del, odpravlja svoje napake.

Nakar je minil dober mesec, ko so se v centru Prevalj pri avtobusni postaji spet pojavili semaforji. Pri direkciji RS za infrastrukturo so za Novice Svet 24 navedli, da na cesti skozi Prevalje trenutno poteka odprava pomanjkljivosti po komisijskem pregledu. Dela pa naj bi bila, tako direkcija, zaključena do konca julija. 

Preverili smo še, katera dela potekajo na pločniku ob občinski stavbi. "V sklopu odprave pomanjkljivosti se na območju pločnika odpravlja neprimerna izvedba nekaterih vodovodnih kap in na vozišču odprava neravnin," so pojasnili. 

Arhiv Novice Svet 24
Na cesti skozi Prevalje poteka odprava pomanjkljivosti po komisijskem pregledu.

Domačini in lastniki lokalov kritični do projektiranja ceste

Domačini, predvsem pa lastniki poslovnih lokalov imajo ob tem tudi številne pripombe glede samega projektiranja omenjene ceste, predvsem jih moti, da so bila ukinjena parkirna mesta. Kot pravijo, sta pločnika prekomerno široka in neuporabna, hkrati jim odvzeta parkirišča povzročajo težave pri dostavi. Prav tako so po njihovih navedbah padle cene nepremičnin, ki so namenjene predvsem gospodarski dejavnosti, zdaj pa so prostori ob cesti prazni in samevajo. Hkrati so prepričani, da bi lahko bila pločnika ožja, kolesarska pot pa speljana ob cesti.

Arhiv Novice Svet 24
Cesta skozi Prevalje.

Po njihovih navedbah se pojavljajo težave zaradi tega tudi pri čiščenju snega in ob intervencijah, ker se avtomobili intervencijskim vozilom nimajo kam umakniti, saj so z gradnjo nove ceste na Prevaljah zgradili tudi več prometnih otokov, za katere je župan sicer dejal, da so ti potrebni zaradi umirjanja prometa in zaščite najranljivejših skupin udeležencev v prometu. Ob tem je lani dodal, da je projekt kot tak prestal revizijo in dobil zeleno luč pristojnih strokovnjakov, zato o upravičenosti prometnih otokov ne dvomi.

Na direkciji pa so nam prejšnji teden na očitke občanov odgovorili, da so "izvedena skladno z recenzirano projektno dokumentacijo, na katero je bilo pridobljeno tudi pozitivno mnenje Občine Prevalje. Predstavniki občine so bili ves čas seznanjeni s širinami površin za pešce in kolesarje kot tudi s parkirnimi mesti, saj so sodelovali tako pri projektiranju, odkupih kot pri sami izvedbi".

Arhiv Novice Svet 24
Na cesti skozi Prevalje poteka odprava pomanjkljivosti po komisijskem pregledu.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast