Nezaželena zlatovčica in pisanec

Iz Dvojnega jezera so do sedaj potegnili 400 kilogramov škodljivih rib

U.C.
23. 5. 2024, 16.34
Posodobljeno: 23. 5. 2024, 18.53
Deli članek:

Človeška nevednost ne pozna meja, leta 1991 je nekdo v Dvojno jezero spustil jezerske zlatovčice. Najbrž je šlo za ribiča, ki je prišel do domislice, da bi lahko to, do tedaj neokrnjeno gorsko jezero, postalo novo ribolovno območje.

Andrej S.K.
Dvojno jezero s kočo pri triglavskih jezerih v ozadju.

Zlatovčice so preplavile jezero, požrle precej avtohtonih organizmov, ki so jim tam bili na voljo, in so zaslužne za gnitje jezera. Leta 2017 je bilo ugotovljeno, da se v jezeru nahajajo še drugi nezaželeni prebivalci, pisanci. Kot so nam potrdili na Zavodu za ribištvo Slovenije, bodo tudi letos nadaljevali z izlovom teh rib iz Dvojnega jezera, vendar v nekoliko manjšem obsegu. Intenzivnejši izlov predvidevajo zopet v naslednjih letih. Izlov bodo tako kot prejšnja leta izvajali od junija do novembra.

Odstranjevanje rib iz Dvojnega jezera je do sedaj potekalo uspešno, čeprav je logistika terenskega dela zaradi nedostopnosti in nepredvidljivega visokogorskega vremena zelo zahtevna. Do sedaj so odstranili preko 28.000 rib, v masi pa nekaj več kot 400 kilogramov. Ocenjujejo, da so večji del populacije jezerske zlatovčice odstranili. "Sedaj pa je potrebno biti vztrajen in iznajdljiv, da bomo izlov pripeljali do konca. Večje preglavice nam povzroča druga vrsta rib, ki je prisotna v jezeru -pisanci, ki imajo drugačne navade kot zlatovčice, bolj se skrivajo in jih je z obstoječimi izlovnimi tehnikami težje doseči. S pisanci nas čaka še veliko dela." so dejali na zavodu.

Sandlerdarina / Wikipedia
Jezerska zlatovčica.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka