Medvedja saga

Gaji so stregli po življenju, a je niso uspeli spraviti pod rušo, odhaja k slovenski mami Jurki v Nemčijo

S.R.
14. 5. 2024, 19.41
Posodobljeno: 14. 5. 2024, 20.15
Deli članek:

Lovci in oblasti v severnoitalijanski deželi Trentinsko-Zgornje Poadižje medvedke Gaje niso uspeli spraviti na oni svet. To jim je po posredovanju organizacij za zaščito živali preprečilo sodišče. Zdaj jo bodo kot kaže izgnali v Nemčijo.

Profimedia
Protest proti odstrelu Gaje.

Saga o medvedki Gaji, potomki slovenske medvedke Jurke in medveda Jožeta ter sestri precej razvpitega Bruna, bi morala biti našemu bralcu že dobro znana. Osvežimo, Gaja, ki nosi oznako medvedka JJ4, je postala znana po smrti 26-letnega italijanskega tekača Andree Papija. Na začetku lanskega aprila naj bi ga napadla in ubila v pokrajini Trento na severu Italije. V tednih po tragediji se je že zdelo, da so Gaji šteti dnevi, saj so lokalne oblasti že prižgale zeleno luč za njen odstrel, na sledi pa ji je bilo več deset gozdarjev z licenco za ubijanje. Vmes so nato najprej posegle organizacije in društva za zaščito živali, sledilo je še upravno sodišče v Trentu, ki je odredbo za odstrel preklicalo do konca junija. Gaja si je tako kupila novih nekaj tednov življenja, primer pa se je preselil na upravno sodišče v Rimu. Junija so tudi rimski sodniki odločili, da bi bil ukrep njenega odstrela »nesorazmeren« in »nepotreben.« So pa odredili, da mora zaradi javne varnosti ostati v ujetništvu. Že takrat je postalo jasno, da bo na njeno usodo treba počakati najmanj do konca leta, če ne še dlje, saj so sledile pritožbe deželne vlade, z življenjem Gaje se je tako barantalo naprej.

Profimedia
Gaja, potomka slovenske medvedke Jurke, odhaja v Nemčijo.

V Ligi proti vivisekciji (LAV), ko gre za Gajo enem od najglasnejših društev za pravice živali, so ves ta čas pozivali, naj Gajo premestijo v varno in odobreno zatočišče v Romuniji, ki so ji ga našli sami, sami pa bi financirali tudi prevoz, a se to ne bo zgodilo. Zdaj je jasno, da Gaje ne čaka kruta usoda, temveč odhaja v Nemčijo! To odločitev so danes naznanile oblasti v Trentu.

Odhaja v tako imenovan »alternativni« medvedji park Worbis, ki se nahaja na območju Schwarzwalda, v bližini kraja Worbis v nemški zvezni deželi Turingija. Gre za obsežen, leta 1996 ustanovljen park, v katerem so nastanjeni medvedi, volkovi in tudi druge živali, pri čemer tam dom najdejo predvsem tisti bolj problematični primerki slabih navad, ki preveč pretijo človeku. Kot je za časnik Corriere del Trentino pojasnil Roberto Failoni, mestni svetnik, odgovoren za lovstvo in turizem, bodo »JJ4 premestili do jeseni.« Še več, potrdil je, da se v tem parku od leta 2010 nahaja tudi njena mama, slavna Jurka.

Kot smo že poročali, so mamo Jurko bralci italijanskega dnevnika La Repubblica leta 2007 izbrali za osebnost leta, a je tudi ona povzročala težave in naposled končala v Nemčiji. Poročali smo tudi o Gajinem razvpitem bratu Brunu, ki je zataval v Nemčijo, kjer so ga sprva sprejeli odprtih rok, a se je kmalu izkazal za nedobrodošlega. Ustrelili so ga julija 2006, potem ko je slaba dva meseca lomastil po gozdovih, kradel med iz čebelnjakov, poklal štirideset ovac, štiri zajce, pomendral morskega prašička in postal slaven.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste