Deseti teden stavke

117 zdravnikov z onkološkega inštituta vladi: Skrbi nas

Polona Krušec
19. 3. 2024, 19.10
Deli članek:

Kar so v pismo napisali zdravnice in zdravniki Onkološkega inštituta Ljubljana – v njem opozarjajo na resne posledice neučinkovitega reševanja razmer v zdravstvu, ki je privedlo že do desetega tedna stavke –, bi moralo vlado zelo skrbeti. Pa jo?

M24
Za zagotavljanje primernih pogojev dela je odgovorna izključno politika, v prvi vrsti ministrstvo za zdravje in vlada, so besede iz javnega pisma.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka že deseti teden, kar tokratno stavko opredeljuje za najdaljšo zdravniško stavko v zgodovini Slovenije. Zdravniki Onkološkega inštituta Ljubljana medtem pristojne opozarjajo, da če se bo ta nadaljevala, morda oskrbe onkoloških bolnikov ne bodo mogli več zagotavljati nemoteno.

V pismu, ki so ga poslali vladi, zdravstvenemu ministrstvu, društvom bolnikov z rakom, Sindikatu Fides, Zdravniški zbornici Slovenije in medijem, so izrazili, da sta od 15. januarja, ko se je stavka začela, do 1. marca delo na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OIL) in s tem oskrba onkoloških bolnikov potekala nemoteno. Po njihovih navedbah so bile stavkovne aktivnosti omejene na polurne zbore zdravnikov dvakrat na teden. Večina zdravnikov, tako članov kot nečlanov Fidesa, v sektorjih operativnih strok, internistične onkologije in radioterapije pa je s 1. marcem umaknila soglasja za prekomerno nadurno delo.

Premalo jih je

»Od 1. marca 2024 zdravniki delamo 40 ur rednega dela in 8 ur nadurnega dela na teden, kar pomeni, da še vedno delamo več kot večina preostalih zaposlenih v javnem sektorju. Vendar nas je premalo, da bi z delom po veljavni slovenski zakonodaji, evropski direktivi in ugotovitvi ustavnega sodišča opravili vse potrebno. To je skrajni dokaz neurejenosti v slovenskem zdravstvu, ki ga vlada pozna, a ga ne želi priznati. Umik soglasij za prekomerno nadurno delo je zahteval pripravo novih urnikov in razporedov dela, kar je imelo takojšnje neposredne posledice,« so opozorili.

Profimedia
Zaradi umika soglasja za prekomerno nadurno delo se je obseg rutinskega dela na ljubljanskem onkološkem inštitutu do danes že opazno zmanjšal.

Posledice so, da se je obseg rutinskega dela do danes že opazno zmanjšal. Po njihovih besedah je za zdaj zamik v obravnavah onkoloških bolnikov še znotraj strokovno sprejemljivih okvirov. Z nadaljevanjem stavke in obstoječih razmer pa tega ne bo več mogoče zagotavljati, so v pismu jasno izrazili. »V mnogo večjem obsegu kot klinično delo je že danes okrnjeno pedagoško in znanstvenoraziskovalno delo, ki smo ga kot terciarna ustanova prav tako dolžni opravljati. Dolgoročno opuščanje teh naših zadolžitev, ki izhajajo iz statusa OIL kot terciarne zdravstvene ustanove, bo brez dvoma privedlo do katastrofalnih posledic za razvoj onkologije v Sloveniji. Ker prav v terciarnih ustanovah potekajo najzahtevnejše diagnostične in terapevtske obravnave bolnikov, morajo biti pogoji dela tu dovolj privlačni za najboljše in najbolj zagnane mlade zdravnike,« so dejali in dodali, da lahko v nasprotnem primeru v ključnih nacionalnih zdravstvenih ustanovah že v kratkem pričakujemo dodatno pomanjkanje kadrov.

Zahtevajo

»Za zagotavljanje primernih pogojev dela pa je odgovorna izključno politika, v prvi vrsti ministrstvo za zdravje in vlada, ki sta po dani obljubi in podpisanem sporazumu od tega enostransko odstopila. Zato od vlade zahtevamo takojšnje reševanje razmer v zdravstvu: ne samo zaradi obstoječih bolnikov, ampak tudi zaradi vseh, ki bomo zdravstveno obravnavo potrebovali v prihodnje,« je ključno iz pisma. Poleg kratkoročnih ukrepov zahtevajo tudi takojšen sprejem dolgoročnih strateških potez, namenjenih reševanju izzivov bližnje prihodnosti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste