Siloviti nalivi na Primorskem

Foto in video: Obalo poplavilo, v Kopru v moškega udarila strela, nevihtna linija počasi potuje proti vzhodu

G.G./S.R.
28. 8. 2023, 09.22
Posodobljeno: 28. 8. 2023, 19.51
Deli članek:

Agencija RS za okolje (Arso) je za severni del Slovenije zaradi pričakovanih nalivov izdala najvišje, rdeče opozorilo. Do popoldneva so bes narave občutili predvsem na jugozahodu in zahodu Slovenije. V popoldanskih urah se celotna nevihtna linija, ki sega od juga do severa države, počasi, a vztrajno premika proti vzhodu.

Tomaž Primožič/Bobo
Poplave v Kopru.

Dež je poplavil tudi parkirišče za tržnico, zato na koprski občini vse, ki so tam parkirali avtomobile, prosijo, naj jih čim prej premaknejo. Mestna občina Koper in Marjetica Koper odpirata parkirni hiši Belveder in Sonce, kjer lahko brezplačno parkirajo vozila do torka zvečer, poroča STA.

V obalnih mestih se je prvi naliv končal že dopoldne. Pas neviht se je po 9. uri pomaknil proti severu in v naslednjih urah zajel zahodni del Slovenije. Okoli 11. ure se je "prvi del prve faze" zaključil, a so okoli poldneva iz hrvaškega dela Istre prijadrali grdi oblaki, ki so tudi na slovenski del odvrgli obilne padavine. Voda je poplavila nižje ležeča območja. Morje je med drugim prelilo izolski Veliki trg. Zaradi dežja je na koprskem Prešernovem trgu 30 centimetrov vode. Veter je na širšem območju lomil veje in premikal predmete. V Šmarjah pri Kopru je veter odnesel del strehe šolske stavbe in poškodoval nadstrešek tribune stadiona Bonifika, voda pa je zalila še številne druge javne površine in objekte. Kot so poročali na Dnevniku na TV Slovenija, je streho odneslo 50 metrov stran in je končala na enem od sosednjih objektov. V času te drame so bili v šoli prisotni otroci, ki so bili ravno pri kosilu. Vse se je sicer dobro izteklo. V Padni, naselju v občini Piran, je po podatkih civilne zaščite odkrilo najmanj osem streh stanovanjskih hiš. Padla je ogromna količina padavin, največ na območju Kopra, kjer je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) od jutra padlo že 184 milimetrov padavin. Ob nevihtah so se pojavljali tudi močnejši sunki vetra, v Kopru je bil ob 15. uri izmerjen najmočnejši sunek vetra 109 km/h.

Gregor Mezgec / Primorske novice
Poplavljena Izola.

Medtem portal 24ur poroča, da je na območju koprskega pristanišča v moškega udarila strela, kar so za portal potrdili na PU Koper. Po njihovih navedbah je bilo oživljanje na kraju uspešno, poškodovanega pa so prepeljali v Splošno bolnišnico Izola. Podrobnosti o njegovem zdravstvenem stanju zaenkrat niso znane. Pozneje so dodali, da je strela udarila v luškega gasilca, ki je bil na intervenciji na enem od objektov.

Silovito neurje s padavinami in močnimi vetrovnimi sunki se je dopoldne razbesnelo tudi nad Trstom. Kot poroča Primorski dnevnik, imajo tamkajšnji gasilci. Poplavilo je predvsem tržaško nabrežje, meteorne vode pa so poplavile tudi številne ulice v mestnem središču. Poplavilo je tudi Narodni dom v Ul. Filzi.

Pozor, jaški so lahko odprti!

Gasilci PGD Izola ob tem prebivalce pozivajo, naj, v kolikor ni nujno, ne hodijo na izpostavljena nižje ležeča mesta. "V primeru, da hodite po Izoli, obstaja VELIKA NEVARNOST, da so pokrovi jaškov ODPRTI!!! Možnost padca in poškodb je zelo velika," so opozorili.

Medtem so iz prometno-informacijskega centra sporočili, da je na hitri cesti Izola - Koper pri Izoli v obe smeri promet močno oviran zaradi poplavljenega cestišča. Opozorili so, da je možna popolna zapora, a so pozneje dodali, da je voda skoraj v celoti odtekla in da popolne zapore ne bo. Voznike pozivajo k previdnosti in jim svetujejo, naj aktualno stanje v prometu spremljajo prek njihove aplikacije.

Nevihta se je nato spet odpravila proti severu. Bralci portala Neurje.si poročajo o toči v velikosti jajca, ki je klestila v Ajdovščini in okolici. Iz štaba Civilne zaščite za severno Primorsko so sporočili, da je toča povzročila škodo na osebnih vozilih in na nekaterih strehah, poškodovanih je tudi več dreves. V Desklah v občini Kanal ob Soči je hudourniška voda ogrožala nekaj stanovanjskih objektov. V občini Tolmin voda ogroža en poslovni objekt ter stanovanjsko hišo v naselju Gabrje. Kot so pojasnili iz civilne zaščite za Severno Primorsko, je meteorna voda v Tolminu zalila tudi enega od dislociranih prostorov Zdravstvenega doma.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tolmin Jure Beguš je za STA dejal, da je neurje zalilo tudi dva gospodarska objekta in eno cesto, ob tem pa so gasilci nudili pomoč vozilu, ki je v času neurja zdrsnilo s ceste. V intervencijah je sodelovalo 25 gasilcev PGD Tolmin in 14 gasilcev PGD Most na Soči. H gospodarskim objektom in enoti za psihološko pomoč ZD Tolmin so gasilci namestili protipoplavne vreče, saj meteorologi zvečer napovedujejo nove nevihte. Protipoplavne vreče so razdelili tudi nekaterim prebivalcem, je še dodal Beguš.

Nadaljevanje proti večeru

Okoli 14. ure se je ta del nevihte pomaknil proti Jesenicam, medtem pa je Obalo iz juga dosegla nova nevihtna celica. Malo po 15. uri so nato na portalu Neurje.si sporočili, da se padavine "vztrajno in počasi gibljejo proti vzhodu, tako da bo v kratkem pestro tudi v pasu od juga preko Notranjske do Kamniško-Savinjskih Alp."

Pri Arsu so ob 16. uri sporočili, da se nevihtna linija vzdržuje na relaciji Hrvaška Istra-zahodne Karavanke. V obdobju med 14.30 in 15.30 uro je po njihovih navedbah na merilnem mestu v Kopru padlo še 55 mm dežja, skupaj danes že 173 milimetrov. V naslednjih urah Pri Arsu pričakujejo pomik nevihtne linije proti osrednji Sloveniji, ker pa je ozračje v vzhodnih krajih še pregreto - v Posavju je ponekod 30 stopinj Celzija - zvečer tudi tam pričakujejo krajevna neurja.

Malo po 17. uri so pri Arsu postregli z novimi informacijami. Takrat je nevihtna linija segala od Cresa prek osrednje Slovenije do krajev severno od Celovca. Ob njej se pojavljajo močni nalivi in sunki vetra. "V naslednjih urah se bo nevihtna linija pomikala proti vzhodu. Zaradi visokih temperatur bodo v vzhodni Sloveniji možna krajevna neurja s točo. Vreme se bo prehodno umirilo v drugi polovici noči."

.........

Najbolj jih skrbijo ranljivi predeli

Popoldne in zvečer se bo pas intenzivnih padavin pomikal prek osrednje Slovenije proti vzhodu, kjer bodo možna neurja z vetrom in točo. "Najbolj nas skrbi območje med Snežnikom in Kamniško Savinjskimi Alpami," je opozoril izkušeni vremenoslovec Arsa Brane Gregorčič. Tam je pričakovati najmočnejše nalive in hiter porast hudournikov. Zaradi ranljivosti teh predelov, ki so avgusta že doživeli katastrofo, so za ta območja izdali najvišje opozorilo.

Zaradi ciklona, ki bo vztrajal nad Genovskih zalivom, se tudi jutri pričakuje obilno deževje. "Ne bodo tako ekstremni nalivi, kot jih lahko pričakujemo danes, vendar smo tudi za jutri za eno stopnjo zaostrili vremensko opozorilo za večji del Slovenije zaradi pričakovanega dežja in krajevnih neviht," pravi Gregorčič in dodaja, da se bo v sredo vreme umirilo in do konca tedna "ne bo več problematično".

Ne vemo, kam bo šla voda

Hidrolog Janez Polajnar je ponovil, da bodo najbolj obremenjena porečja med Snežnikom in Kamniško-Savinjskimi Alpami ter Karavankami. "Težišče dogajanja bo lahko v porečjih reke Reke, Ljubljanice, preko Polhograjskimi Dolomitov v Škofjeloško hribovje in potem na Gorenjsko, levi pritoki leve Save od Jesenic, preko Tržiške Bistrice in Kamniške Bistrice proti Savinji ... v vseh teh dolinah lahko pričakujemo hudourniške izbruhe," svari Polajnar in dodaja bistven element, neznanko, zaradi katere je težko reči, kako bodo stvari potekale: "Zaradi spremenjenih odtočnih razmer v prizadetih porečjih ne vemo natačno, kako se bo voda raztekala, zato bo tam potrebna največja previdnost."

Jutrišnji dež bo padel na že namočeno podlago, zato na teh ranljivih območjih, kot so Savinjska in Mežiška dolina "ne vemo natančno, kako bo ta količina padavin odtekla."

"Soočamo se z določenimi neznankami," je bil kar dramatičen Polajnar. "Poplave v začetku avgusta so precej spremenile pokrajino, spremenile so rečne struge in njihova zaledja. Ne vemo natančno, kako bo voda odtekala na teh delih porečij in to nas najbolj skrbi," je bil odkrit Polajnar. "Ta trenutek ne znamo oceniti, na kakšen način bo voda odtekala. Predstavljamo pa si, da če struge niso več takšne kot prej, če so prisotna plazišča, veliki nanosi plavin, da lahko pride do sestavljenih dogodko," razloži Polajnar. To pomeni, da "padavine povzročijo drsenje zemljin, odnašanje plavin v rečno struge in temu primerno so lahko poplave ob takšnih vodotokih nepredvidljive."

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste