Šole, vrtci, avtošole, javni promet?

Jelko Kacin: "Počutil sem se, kot da bi prišel na Kitajsko"

A.S.
5. 5. 2020, 12.21
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 13.05
Deli članek:

Vladni govorec za obveščanje javnosti o ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa Jelko Kacin je spregovoril o ponovnem odpiranju šol in vrtcev, delovanju javnega prometa in avtošol ter opravljanju nenujnih zdravstvenih dejavnosti. Povedal pa je tudi, da se je ob obisku otropeda počutil, kot da bi prišel na Kitajsko. To je razlog.

Radio 1
Jelko Kacin se je pri obisku ortopeda počutil kot da bi "prišel na Kitajsko".

Jelko Kacin je v današnji izjavi za medije na daljavo pojasnil, da se pripravljajo navodila za ponovno delovanje šol in vrtcev. "V tem trenuku se usklajuje stroka, ki jo povezujeta krovno ministrstvo za izobraževanje na eni strani in Nacionalni inštitut za javno zdravje na drugi strani, ki zahteva določene standarde. Pogovori potekajo v dinamičnem dialogu, ki vključuje tudi sindikate, ki zahtevajo, da so udeleženci v vzgojno-izobraževalnem procesu varni pri opravljanju svoje dejavnosti", je navedel Kacin in dodal, da bosta natančna analiza in interpretacija rezultatov raziskave v veliki meri vpivali na to, kdaj se bodo v državi spet zagnali vrtci in šole. Ker se bo danes z rezultati najprej seznanila vlada, Kacin pričakuje, da bo dala jasne usmeritve ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport glede vprašanj, ki se porajajo ob napovedovanem ponovnem odpiranju vzgojno-izobraževalnih ustanov z 18. majem.

Javni promet in avtošole?

Vladni govorec je povedal, da je govoril z ministrom za Jernejem Vrtovcem glede vprašanj javnega prometa. Minister si po Kacinovih besedah prizadeva, da bi do aktiviranja javnega prometa prišlo prihodnji teden. Kar zadeva šole vožnje, je Kacin izpostavil, da so tudi to šole in da je treba upoštevati vse ukrepe. "Če sedimo drug ob drugem, to zahteva drugačna pravila," je povedal in dodal, da smo napredek v omejevanju epidemije po informacijah NIJZ dosegli tudi z ohranjanjem varnostne razdalje tj . meter in pol.

Kakšne bodo posledice rahljanja ukrepov, bomo videli čez dva tedna, "takrat bomo razmišljali o sproščanju nadaljnjih ukrepov".

Odprtje trgovin v trgovskih centrih?

Na pozive, da bi odpravili razlikovanje med odprtimi trgovinami v mestih in trgovinami v velikih trgovskih centrih, ki so še vedno zaprte, je dejal, da vlada razmišlja tudi v tem. "Naslednji koraki bodo mogoči, ko bodo ti usklajeni med vlado, trgovsko zbornico in NIJZ. Velik del trgovin je že odprtih. Korak za korakom se bodo odpirala nova področja. Če bo le vse, kar se dogaja od včeraj naprej, šlo brez negativnih posledic. Manj kot bo okužb, večje bodo možnosti, da se ti ukrepi sproščajo že naprej," je navedel.

Kacin je izrazil zaskrbljenost, da je bilo veliko ljudi, ki so včeraj sedeli na terasah gostinskih objektov, preblizu skupaj: "Nenadoma so vsi postali sorodniki. To druženje, ki ga pogrešamo, moramo nadzirati".

Nenujne zobozdravstvene dejavnosti

Danes bo med predstavniki vlade beseda tekla tudi o ponovnem zagonu nenujnih zobozdravstvenih dejavnosti. Priprave, kot je povedal vladni govorec, tečejo že nekaj časa. Zdravstveni minister Tomaž Gantar bo moral "zagotoviti odgovore na vprašanja tudi na tem področju". Zagotovo bo zaščitna oprema v prihodnje bolj zahtevna. "Tako pacienta kot zobozdravnika in drugo zobozdravstveno osebje je potrebno dodatno zaščititi. Tudi sam sem bil na pregledu pri mojem otropedu, osebje je bilo veliko bolj opremljeno, počutil sem se, kot da bi prišel na Kitajsko," je zaključil Kacin.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste