Spoznan za krivega

Dekle je pretepal, namišljen dolg mu je odplačevala s svojim telesom

Sijan Pretnar
22. 8. 2024, 06.10
Deli članek:

Tri leta zapora je sodnica koprskega okrožnega sodišča prisodila kosovskemu državljanu Karanfilu Xhabaleju, ki je bil nasilen do svojega dekleta in jo silil v prostitucijo, da bi odplačala navidezen dolg. Xhabale je očitke tožilstva vztrajno zanikal. »Ona je mazohistka,« je vztrajal še pred razglasitvijo sodbe in trdil, da ji je všeč grob seks.

Sijan Pretnar
Sodnica je Karanfila Xhabaleja obsodila zaradi nasilja nad dekletom in zlorabe prostitucije ter mu podaljšala pripor.

Razglasitev sodbe je bila predvidena že konec marca, po zaključnih besedah tožilstva in obrambe pa je eden od odvetnikov obtoženega Karanfila Xhabaleja, ki živi v Ljubljani, na sodišče poslal dodaten dokazni predlog. Predlagal je zaslišanje še dveh prič. Sodnica Nataša Tomazini Tonejc mu je delno ugodila in ponovno odprla dokazni postopek. Najprej so zaslišali nekdanjega partnerja oškodovane mladenke, predlogu, da bi zaslišali njeno nekdanjo stranko, pa sodnica ni ugodila.

Nazadnje so zaslišali še bratranca obtoženega, ki je opisal seks v troje na Kosovu, kjer so bili vsi trije v začetku lanskega leta. Oba moška sta potrdila, da je imela L. L. rada grob seks. Xhabale je v priporu od lanskega maja, ko so ga aretirali koprski kriminalisti. Dobili so obvestilo, da je moški v hotelski sobi v Portorožu večkrat brcnil in udaril 22-letno ukrajinsko državljanko, ki je tam delala. Ugotovili so, da je bil do svojega dekleta nasilen že pred tem.

Koprsko tožilstvo je proti njemu vložilo obtožnico, v kateri mu očita nasilje nad dekletom in zlorabo prostitucije. Dekle naj bi dlje časa fizično in psihično trpinčil, jo večkrat pretepel ter ji grozil, da jo bo ubil. Zaradi namišljenega dolga v višini 14 tisoč evrov pa naj bi jo nagovoril, da ga je odplačevala s prostituiranjem. Zaslužek mu je morala izročati ali pa ga ji je vzel.

Shutterstock
Dekle naj bi obtoženi dlje časa fizično in psihično trpinčil, jo večkrat pretepel ter ji grozil, da jo bo ubil.
Obtoženi je očitke tožilstva zanikal, svoje izjave pa je na sodišču povsem spremenila tudi L. L. Na sodišču je trdila, da obtoženega ljubi in da se želi z njim poročiti. V pismu, ki ga je poslala na sodišče, je trdila, da je naredila napako. "Ne želim, da ga obsodite. Kaznujte mene. Obžalujem dan, ko sem šla na policijo. Žal mi je za vse," je dodala L. L., ki je Xhabaleja obiskovala tudi v priporu. Pričala je tudi njena mama, ki je opazila, da hčerka ni v redu, videla je modrice in poškodbe. Med pričanjem so jo večkrat premagale solze.

"Ne morem je klicati bučka ..."

Sojenje se je pred kratkim končalo. "Ne morem je klicati bučka, če bi ona raje, da jo kličem kurba," je pred razglasitvijo sodbe dejal 25-letni obtoženi. "Ona je mazohistka, v skritem kotičku njene mračne duše ji je všeč nasilje. Uživa v tem. Tudi jaz. Nisem delal ničesar, kar njej ni bilo všeč," je vztrajal. Ponovil je, da ni imel nič s prostitucijo in da ni nasilen.

Državna tožilka Tamara Pahor je v zaključnih besedah vztrajala pri obtožbi in predlagala podaljšanje pripora. Sodnici je predlagala, da obtoženemu za obe kaznivi dejanji prisodi štiri leta in pol zapora. Med drugim je omenila pričanje nekdanjega partnerja oškodovanke, ki je potrdil, da sta imela večkrat grob seks, a je poudaril, da je ni nikoli tepel.

Modrice po telesu, ranjena ustnica ...

V sodnem spisu je tudi zdravniško poročilo, iz katerega so razvidne številne poškodbe in modrice, ki jih je lani utrpela mladenka. Med drugim razpočne rane ustnice, kar je potrdila tudi njena sodelavka iz hotela v Portorožu. Na to, da se je oškodovanka iz žrtve spremenila v zaljubljeno dekle, pa je tožilka pojasnila, da tudi v drugih primerih žrtve pogosto spremenijo svoje izjave.

Profimedia
Zaradi namišljenega dolga naj bi obtoženi žrtev nagovoril, da je dolg odplačevala s prostituiranjem.
Obramba obtoženega je že spomladi sodnici predlagala, da izreče oprostilno sodbo. Odvetnik Žiga Peternel, eden od dveh zagovornikov, je pred dnevi dejal, da tožilstvu ni uspelo dokazati očitkov onkraj razumnega dvoma. Spomnil je, da je L. L. na glavni obravnavi preklicala svoje izjave.

Obramba: gre za izmišljotino oškodovanke

"Povedala je, da ni bil nasilen in da njeni očitki ne držijo ... Nimamo gotovosti, da se je to, kar se očita obtoženemu, res zgodilo," je dodal odvetnik. Glede očitkov o zlorabi prostitucije po njegovi oceni tožilstvo nima nobenega dokaza niti indica. "Gre za čisto izmišljotino oškodovanke," je pripomnil odvetnik. Po njegovem oškodovanka ni bila dolžna pričati proti obtoženemu, saj da sta živela v zunajzakonski skupnosti. Predlagal je, da sodišče Xhabaleju odpravi pripor.

Arhiv Svet24
Državna tožilka je v zaključnih besedah vztrajala pri obtožbi in predlagala podaljšanje pripora.
Sodnica Nataša Tomazini Tonejc pa je obtoženega spoznala za krivega obeh kaznivih dejanj in mu za kaznivo dejanje nasilništva prisodila leto in devet mesecev zapora, za kaznivo dejanje zlorabe prostitucije prav tako leto in devet mesecev zapora ter mu nato izrekla tri leta enotne zaporne kazni. Zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti je obtoženemu podaljšala pripor.

Še vedno jo podcenjuje

"Na podlagi vseh dokazov je sodišče ocenilo, da sta obe kaznivi dejanji dokazani," je pojasnila sodnica v obrazložitvi sodbe. Izpustila je sicer nekaj manj pomembnih očitkov. Spomnila je, da so se izjave prič spreminjale, zlasti oškodovanke, vendar je sodišče ocenjevalo in upoštevalo tudi druge dokaze, med drugim izjave policista, mame, posnetke ... "Tako je mogoče zaključiti, da drži njena izjava, ki jo je dala na policiji in v preiskavi na sodišču, ki jo je nato sicer omilila. Vendar to ne kaže, da si je izmislila," je poudarila sodnica ter dodala, da obtoženi še vedno kaže superiornost in omalovažujoč odnos do oškodovanke. Prav tako po njeni presoji ne držijo trditve, da je oškodovanka uživala v vseh grobostih.

Profimedia
»Na podlagi vseh dokazov je sodišče ocenilo, da sta obe kaznivi dejanji dokazani,« je pojasnila sodnica.

Poudarila je, da je vsako izkoriščanje prostitucije nedovoljeno, in ocenila, da je bil dolg le pretveza. Sodnica je Xhabaleju izrekla nekoliko nižjo kazen, kot je predlagala tožilka, pri tem pa je upoštevala tudi to, da je bil obtoženi zaradi nasilnih dejanj že obsojen. Glede podaljšanja pripora je sodnica pojasnila, da mora sodišče zavarovati tiste, ki so šibkejši in v podrejenem položaju. Sodba še ni pravnomočna.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste