Flo Cukeraj: Cvetličarka, ki je postala slaščičarka
Florjana Kastelic je pred dvema letoma mestno življenje v Ljubljani zamenjala za življenje na podeželju. Preselila se je v Prlekijo in v Ljutomeru odprla svoj lokal oziroma slaščičarno Flo Cukeraj.

»Ni bila težka odločitev iti v te kraje, saj sem v otroštvu veliko časa preživela pri teti v Žepovcih. Že kot najstnica sem vedela, da bom živela nekje na podeželju. Tu se res dobro počutim in odločitev, da tu ostanem in se postaram, je bila prava,« poudarja sogovornica. Lokal v središču Ljutomera je odprla 19. januarja 2019. Domačini so jo sprejeli zelo dobro, vendar z nekaj zadržanosti, pravi. Svojo dejavnost je namreč začela v prostorih, kjer je bila nekoč znana slaščičarna Škrajnar, zato se je morala s svojim delom in ponudbo še bolj izkazati. Sedaj se k njej vračajo gostje, ki tako kot ona radi uživajo v pridihu narave, ki ga z zelenjem in ročno izdelanim lesenim pohištvom ponuja zunanja terasa, ali pa se usedejo v notranjost lokala, kjer ob številnih knjigah, ki krasijo lesene police, srkajo dobro kavo.


Želi izdelovati lasten sladoled
V slaščičarni, ki je odprta vse dni v letu, je ponudba sladkih dobrot res pestra, za vse pa poskrbi lastnica lokala sama. V dopoldanskem času streže gostom, nato pa se odpravi v delavnico, kjer se začne ustvarjanje. Vse, kar ponuja, speče sama, zato se njen delovnik po navadi konča šele pozno ponoči. »Ne delam in ne prodajam tistega, česar sama ne jem oziroma ne maram,« poudari.

V slaščičarni Flo Cukeraj lahko gostje izbirajo med prekmursko in prleško gibanico, za katero je Kasteličeva na državnem ocenjevanju prejela tretje mesto, v največji ponos pa ji je linški piškot iz pirine moke, ki ga je poimenovala pirin linško, in v posebno čast ji je, da je z njim sodelovala na dogodku Oblikovalska okuševalnica v okviru Meseca oblikovanja. Poleg tega peče jagodne torte, saherjeve torte, kremne rezine ter sladice, ki vsebujejo sveže, sezonsko sadje. »Gledam, da so sladice res sveže in pristne. Tako pri meni kostanjeve torte ne boste dobili sredi poletja, saj takrat kostanjev ni.« Pravi, da je po odprtju slaščičarne v Ljutomeru ustvarila posebno rezino, poimenovano lotmerk kocka. Posvetila jo je mestu in njegovim prebivalcem. »Delam tudi različne pite, krostate, torte po naročilu, čajno pecivo, poudarek pri vsem pa je na pirini, bučni in ajdovi moki, iz bele moke ne delam nič.« Dobrote, ki jih peče, najraje ustvarja po lastnem navdihu in s kombiniranjem različnih sestavin. Izjema so že ustaljene slaščice in torte, kot sta saherjeva torta in kremna rezina. »Vse, kar delam, se znajde tudi na spletu. Nimam nobenih skrivnosti glede ustvarjanja,« je dodala slaščičarka. Ker tudi sama obožuje sladko, je ustvarjanje še lažje, prav tako lažje svetuje gostom, kaj naj poskusijo. »Vedno jih najprej vprašam, ali so bolj čokoladni ali bolj sadni tipi. Svetujem jim, naj poskusijo kaj novega. Stvari namreč prodajam zato, da gostom čim bolj približam različne okuse. Imam stalno ponudbo, ki pa ji vedno znova dodajam kakšno novo dobroto.«

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se