Brez ljubezni in srca ni dobre juhe
V soboto je bil na Vrhovem pri Radečah praznik slovenske goveje juhe. Prosvetno društvo Vrhovo in tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo sta namreč pripravila 2. festival te značilne slovenske jedi, brez katere običajno ne mine nobeno nedeljsko kosilo. Juho je kuhalo trinajst ekip, ki so jih sestavljali predstavniki društev, organizacij, političnih strank … Iz vsakega lonca je omamno dišalo kot v nedeljo opoldne, ko se vsa družina zbere pri kosilu.

Vsaka od sodelujočih ekip je imela svojo skrivno sestavino, ki jo je dodala juhi, da je bila ta še bolj okusna. Da vanjo sodi tudi cviček, so prepričani vinogradniki iz Zagrada pri Radečah. Kot je dejal Janez Kmetič, je sicer najpomembnejša sestavina, ki ne sme manjkati pri pripravi prave domače goveje juhe, srce oziroma ljubezen do kuhe. Za dobro govejo juho potrebujemo še dovolj kakovostnega mesa, domačo zelenjavo, začimbe in zakuho. In pomembno je, so poudarili kuharski »mojstri«, da se juha počasi kuha. Tako počasi, da komaj vre. In prav to je tudi ključ do bistrosti juhe, so nam zaupali eno od skrivnosti.
Po dobrih treh urah kuhanja je nastopil trenutek resnice, ocenjevanje juh in razglasitev najboljših. Strokovna žirija je ocenila, da je najboljšo juho v celoti pripravila ekipa Baj-Baj iz Radeč. Nagrado za najboljšo zakuho je prejela ekipa KS Vrhovo - Log pri Vrhovem, nagrado za najlepše urejeno stojnico pa ekipa Aktiv kmečkih žena Tržišče.
Predsednica Prosvetnega društva Vrhovo, ki je organiziralo festival kuhanja goveje juhe, Andreja Burkelc Klajn je bila zadovoljna, da jim je uspelo izpeljati dogodek. Prvič so festival pripravili leta 2019, nato ga dve leti zaradi epidemije covida ni bilo, zato so se ga letos še toliko bolj veselili.
BOJANA AVGUŠTINČIČ
Reportažo s festivala kuhanja slovenske goveje juhe preberite v naslednji številki Novega tednika.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se