Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slovenija bo postala Evropska regija gastronomije 2021


kl
20. 12. 2020, 10.15
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Smo edina evropska država, ki združuje kulinarike štirih evropskih področij.

Food.JPG
splet
Slovenija je edina evropska država, ki združije kulinariko štirih regij

Priznanje in naslov Evropke regije gastronomije 2021 je naši državi podelil Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT), na podlagi gastronomske ponudbe, ki združuje razvoj, vzdržnost in kvaliteto življenja, so zapisali v obrazložitvi.

Slovenija je edina evropska država, ki povezuje Alpe, Sredozemlje, Kras in Panonsko nižino, izjemna barvitost pokrajine in narave pa se odražata tudi v njeni pisani kulturi in gastronomji, so poudarili.

Slovenska kulinarična filozofija, ki temelji na principu "vrt na mizo", odseva v tesni povezanosti med kuharskimi mojstri in lokalnimi pridelovalci ter izkušnjami iz tradicionalne slovenske kulinarike.

Za ambasadorje Evropske regije kulinarike so na inštitutu poimenovali etnologa prof.dr. Janeza Bogataja, kuharska mojstra in chefa Ano Roš in Luko Koširja, ter priznano strokovnjakinjo za kulinariko in somelierstvo Miro Šemić.

Slovenija na evropskem kulinaričnem zemljevidu postaja v zadnjih letih vse bolj prepoznavna. Letos so tako prvič slovenskim restavracijam podelili Michelinove zvezdice, eno največjih priznanj svetovne kulinarike, v predstavitev države kot kulinarične destinacije pa je usmerjeno tudi prizadevanje Slovenske turistične zveze, ki kulinariko naše države predstavlja na odlični spletni strani "Okusi Slovenijo".


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.