Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

38 % vse zavržene hrane je še užitne


tednik
Vida Božičko
7. 1. 2019, 09.55
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V letu 2017 je povprečen prebivalec Slovenije zavrgel 64 kilogramov hrane, kar je 4 % manj kot v letu prej. Med zavrženimi količinami je bilo po ocenah statističnega urada 38 % užitnega dela, ki bi ga lahko z osveščanjem in pravilnim odnosom do hrane zmanjšali ali preprečili.

1546689360_cg_odpadna_hrana.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Količina odpadne hrane se je v obdobju od leta 2013 do 2016 povečevala, lani pa nato upadla. Glede na leto 2013 je bilo odpadne hrane lani še vedno za 11 % več, skupno skoraj 131.800 ton. Lani so tako gospodinjstva v Sloveniji proizvedla skoraj 67.600 ton odpadne hrane. Polovico je pridelajo gospodinjstva, tretjina je nastane v gostinstvu in drugih dejavnostih, v katerih se streže hrana (v šolah, vrtcih, bolnišnicah, domovih za ostarele ...). V teh dejavnostih je v 2017 nastalo nekoliko manj kot 40.600 ton odpadne hrane. Nekaj več kot desetina odpadne hrane nastane v distribuciji in trgovinah z živili zaradi poškodb pri transportu, nepravilnega skladiščenja, pretečenega roka uporabe in podobno. Lani je v tej dejavnosti nastalo okoli 13.100 ton odpadne hrane ali skoraj desetino manj kot v letu 2016.

Malo manj kot desetina odpadne hrane pa nastane še pri proizvodnji. Lani je v tej dejavnosti nastalo skoraj 10.500 ton odpadne hrane, kar je okoli 2 % manj kot v 2016, vendar pa hkrati za skoraj 32 % več kot v 2013.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.