Je vaša nova kuhinja pripravljena na izris?
Vse, kar si vaš notranji oblikovalec želi, da bi vedeli pred izrisom kuhinje

Pri načrtovanju kuhinje ne gre le za sijoče pulte in elegantne luči. Kuhinja, ki ne služi potrebam vašega doma, ni izpolnila enega najpomembnejših kriterijev dobre kuhinje: funkcionalnosti. Napakam pri oblikovanju kuhinje se je mogoče zlahka izogniti, če upoštevate nekaj preprostih pravil za načrtovanje prostora. Pri tem vam bistveno pomaga, če vam na pomoč prihiti strokovnjak z ustrezno programsko opremo za načrtovanje kuhinj, ki lahko vodi vsak korak vašega načrtovanja ter vaše želje preslika v končni izris in naposled vašo dokončano sanjsko kuhinjo.
Morda imate za svojo novo kuhinjo že izbrane omare, tla, ploščice, aparate in barve. Toda to, zaradi česar je kuhinja primerna za bivanje, ni njen videz, temveč funkcionalnost. Če načrtujete kuhinjo, morate pri načrtovanju in posvetih s strokovnjaki upoštevati nekaj bistvenih idej za postavitev kuhinje. S tem ne boste le priskočili na pomoč mojstru, ki bo vaše ideje uresničil v končnem izrisu, temveč boste tako zagotovili, da kuhinja resnično ustreza vašim željam in potrebam vašega gospodinjstva. Preden sprejmete pomembne odločitve, ali se začnete ukvarjati z estetiko, z vami delimo šest pogostih napak in njihovih rešitev, ki jih boste želeli upoštevati pred izrisom kuhinje.
- Kuhinja naj bo pretočna
Nič ni hujšega od pomanjkanja prostora za prosto gibanje po kuhinji. Ne glede na to, ali je kuhinja velika ali majhna, mora biti pravilna pretočnost prednostna naloga vašega načrta. Z ozkimi, tesnimi prehodi se boste v kuhinji počutili utesnjeno, število ljudi, ki lahko kuhinjo uporabljajo hkrati, pa se bo bistveno zmanjšalo. Če želite zagotoviti udobno uporabo kuhinjskega prostora, vključite 1,3 m prostora med pulti oziroma pulti in otokom, v manjših kuhinjah pa dovolite vsaj 1 meter razdalje oziroma največ, kar prostor dovoljuje. Poleg tega se prepričajte, da bo primarna pot skozi kuhinjo brez nevarnosti in je ne bodo ovirala vrata hladilnika ali pečice, ko so odprta. Ustvarite jasna območja za gibanje in pripravo obrokov.
- Delovni trikotnik naj bo neprekinjen
Jasno določen kuhinjski delovni trikotnik je bistven za dober potek dela, saj skrbi, da je gibanje med ključnimi elementi kuhinje (kuhalno ploščo, pomivalnim koritom in hladilnikom) popolnoma neovirano. Pri načrtovanju kuhinje je pomembno, da ne pozabite na glavne funkcije tega prostora – priprava sestavin, kuha in serviranje obrokov. Velika razdalja med štedilnikom, pomivalnim koritom in hladilnikom bo otežila katero koli nalogo, ki jo opravljate. Kuhinjsko pohištvo in najpogosteje uporabljene naprave umestite v premišljeno in udobno bližino drug drugemu. Vsak krak delovnega trikotnika (tj. razdalja med vsakim delovnim območjem) naj meri med 1,25 in 2,5 m, kar vam bo omogočalo preprosto kuhanje, čiščenje in upravljanje s kuhinjskimi aparati. Trikotnika nikoli ne smete zakriti in noben večji promet ne sme zapirati tega območja.
- Previdno pri izbiri naprav
Ena najpogostejših napak pri načrtovanju kuhinje je naročanje napačnih velikosti aparatov. Predimenzionirani ali premajhni hladilniki, pomivalni stroji, pečice, stropne omare, mikrovalovne pečice, so še prepogost pripetljaj, ki terjajo le en spregledan podatek. Da bi se izognili tem napakam, se prepričajte, da ste pravilno izmerili prostor in upoštevali dimenzije novega kuhinjskega pohištva ter vnaprej previdno izberite aparate. Mere preverite tudi dvakrat ali trikrat, da se prepričate, ali se vse ujema s kuhinjsko postavitvijo. Ne pozabite upoštevati niti dimenzij vrat pri hladilniku, pečici in omarah, da bodo le-ta med redno uporabo lahko brez težav popolnoma odprta.
- Estetska osvetlitev ni nujno tudi praktična
Osvetlitev ima velik vpliv na kuhinjo. Lahko oblikujete popolno kuhinjo, a bo brez ustrezne osvetlitve njena uporaba neprijetna. Zagotavljanje zadostne razsvetljave v kuhinji naj bo vaša prednostna naloga. Viseče luči, ki delujejo kot delovna razsvetljava nad kuhinjskim otokom, so odličen dodatek k vsaki kuhinji in vam nudijo obilo svetlobe nad kuhinjskimi otoki. Za dodatno vidljivost se lahko odločite tudi za osvetlitev pod omaricami, saj vam lahko običajna stropna razsvetljava pri delu, ko ste obrnjeni stran od nje, ustvari neželene sence. Pri oblikovanju kuhinjske postavitve mnogi oblikovalci najprej postavijo umivalnik in nato oblikujejo od tam. Čeprav to verjetno temelji na tradiciji iz časov, ko so ljudje dolgo časa ribali posodo, ostaja dobro pravilo tudi zaradi umestitve svetil. Pred izrisom kuhinje razmislite o postavitvi umivalnika na mesto, ki vam omogoča največ umetne ali naravne svetlobe.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se