© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Slastni sladoledi za močan imunski sistem


Uredništvo revije Rože & VRT
20. 7. 2025, 23.46
Posodobljeno
07:19
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko je zunaj vroče, sladoled še posebej prija. Poleti si mnogi sploh ne predstavljamo dneva brez njega. A sladoled ni nujno zgolj sladka pregreha – iz svežih sestavin z domačega vrta lahko pripravimo tudi osvežilno in zdravilno ledeno poslastico iz naravne domače lekarne. Tako bomo krepili svoj imunski sistem, da bo močan in pripravljen pričakal jesen in zimo.

Lekarna naslovna-jul25.jpg
Shutterstock
Sladoled lahko pomaga tudi krepiti imunski sistem

Čeprav sladoleda navadno ne povezujemo z zdravjem, je resnica precej bolj razburljiva. V številnih zeliščih in sadežih, ki jih poleti nabiramo na vrtu, se skrivajo dragocene snovi, ki dokazano krepijo odpornost, delujejo protivnetno in podpirajo delovanje celotnega organizma. Zakaj jih torej ne bi ujeli v ledeno obliko? Domači zeliščni in sadni sladoledi se tako spremenijo v naravne eliksirje, bogate z vitamini, antioksidanti in drugimi koristnimi snovmi, ki podpirajo naše zdravje.

PREBERITE TUDI:

Aronija je kraljica domače superhrane. Vsebuje izjemno visoko raven antocianinov, flavonoidov in vitamina C. Zaradi teh snovi močno deluje kot antioksidant, pomaga telesu v boju proti prostim radikalom ter podpira zdravo delovanje imunskega sistema. V kombinaciji z malinami, jabolki ali banano dobimo prijetno sladko-kislo osnovo za sorbete in lučke, ki navdušijo tako otroke kot odrasle.

Lekarna1-jul25.jpg
Shutterstock
Aronijo in goji jagode uvrščamo med superhrano, njihove plodove pa lahko posušimo in jih nato pred uporabo rehidriramo.


Tudi goji jagode, čeprav nekoliko manj domače, vse pogosteje najdemo v slovenskih vrtovih. Znane so po visoki vsebnosti vitaminov A in C, železa ter aminokislin. V tradicionalni kitajski medicini jih uporabljajo za krepitev vitalnosti in dolgotrajno ohranjanje imunskega ravnovesja. Uporabimo jih lahko sveže ali rehidrirane – to pomeni, da jih pred uporabo nekaj ur namakamo v vodi, da postanejo mehke in sočne.

Borovnice, maline ter rdeči ali črni ribez so bogati viri antocianinov, polifenolov in vitamina C. Spodbujajo imunski odziv, zmanjšujejo oksidativni stres in pomagajo telesu v boju proti okužbam. Borovnice izboljšujejo tudi delovanje možganov in srčno-žilnega sistema, maline vsebujejo elaginsko kislino, ki ima protitumorne učinke, ribez pa je izjemno bogat z vitaminom C – črni ribez ga lahko vsebuje celo več kot limona – ter s kalijem in železom.

Med zelišči je tulsi (sveta bazilika) izjemno cenjena. V ajurvedi velja za »eliksir življenja«, saj deluje kot adaptogen – pomaga telesu uravnavati stresne odzive, kar je ključno za delovanje imunskega sistema. Poleg tega ima protivnetne, antibakterijske in antivirusne učinke. Tulsi spodbuja naravno odpornost dihal, izboljšuje splošno počutje in osvežuje telo.

Tudi meta, melisa, limonina verbena in bezgovi cvetovi ponujajo paleto okusov in zdravilnih učinkov. Meta hladi in pomirja prebavo, melisa deluje proti stresu in nespečnosti, limonina verbena ima protivnetne lastnosti in deluje antioksidativno, bezeg pa je že stoletja cenjen kot podpora pri prehladih, gripah in razstrupljanju telesa. Vse jih lahko uporabimo kot osnovo za čajne poparke, iz katerih pripravimo sirupe ali jih neposredno vmešamo v zmes za sladoled.

Lekarna3-jul25.jpg
Shutterstock
Ameriški slamnik (Echinacea purpurea) slovi kot eden najučinkovitejših spodbujevalcev imunskega sistema. Najpogosteje se uporablja v obliki tinkture, čaja ali sirupa, vse to pa lahko uporabimo tudi kot sestavino za pripravo zdravega domačega sladoleda.

Še ena od zanimivih rastlin za krepitev imunskega sistema, ki raste tudi na slovenskih vrtovih, je ameriški slamnik (Echinacea). V ljudskem zdravilstvu in fitoterapiji je znan po tem, da spodbuja nastanek belih krvničk, povečuje naravno odpornost in skrajša trajanje prehladnih obolenj. Če iz korenin ali cvetov pripravimo močan čaj ali sirup, ga lahko v manjših količinah primešamo sadnim masam za sorbete ali ledene lučke – tako bo posladek dobil zdravilno noto.

Recepti za ledeno lekarno

Kremni sladoled z aronijo in jogurtom

Sestavine:
2 dl grškega jogurta
1 dl smetane
2 žlici medu
1 pest zamrznjenih aronij
1 zrela banana

Vse sestavine zmešamo v gladko kremo. Če imamo strojček za sladoled, jo vlijemo vanj in sledimo navodilom. Če ga nimamo, maso damo v posodico in jo postavimo v zamrzovalnik. Vsako uro jo premešamo z vilicami, da preprečimo nastanek ledenih kristalov. Po 4 do 5 urah je pripravljen zdrav in okusen sladoled.

Ledena lučka z ameriškim slamnikom in borovnicami

Lekarna5-jul25.jpg
Shutterstock
Ledena lučka z ameriškim slamnikom in borovnicami

Sestavine:

1 dl močnega čaja ali sirupa iz ameriškega slamnika
1 dl borovnic
sok ½ limone
1 žlica medu

Vse sestavine zmešamo in nalijemo v modelčke za ledene lučke. Postavimo v zamrzovalnik za vsaj 5 ur. Če želimo bolj ledeno strukturo, lahko mešanico najprej spasiramo, če pa imamo raje sadne koščke, jih pustimo cele.

Sorbet z malinami, ribezom in goji jagodami

Lekarna6-jul25.jpg
Shutterstock
Sorbet z malinami, ribezom in goji jagodami

Sestavine:

1,5 dl malin
½ dl rdečega ribeza
1 žlica rehidriranih goji jagod
1 žlica limoninega soka
1–2 žlici agavinega sirupa ali medu

Vse sestavine zmešamo v gladko maso. Če je pregosta, dodamo nekaj žlic vode. Nalijemo v modelčke ali plitvo posodo in postavimo v zamrzovalnik. Vsako uro premešamo, dokler ne dosežemo želene konsistence.

Kremni sladoled s tulsi in medom

Sestavine:
2 dl kokosovega mleka ali polnomastnega mleka po izbiri
1 dl smetane
2 žlici medu
1 žlica svežih ali 1 čajna žlička posušenih listov tulsi
½ čajne žličke vaniljeve paste (neobvezno)

V manjši kozici segrejemo kokosovo mleko s tulsi – skoraj do vretja, nato odstavimo in pustimo stati 10–15 minut, da se napoji z okusom in učinkovinami. Precedimo, dodamo smetano, med in po želji vaniljo. Dobro premešamo, ohladimo in nato zamrznemo v strojčku za sladoled ali ročno, vsako uro premešamo. Sladoled ima blag, zeliščno-sladek okus in pomirjujoč učinek.

Lekarna7-jul25.jpg
Shutterstock
Kremni sladoled iz bezgovih cvetov je cenjena zeliščarska poslastica. Je nežnega cvetličnega okusa in nadvse osvežujoč, hkrati ohrani blagodejne učinke bezga.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.