Domače

Zgovorna brata, ki sta nasmejala poslušalce

J.U.
7. 7. 2024, 07.00
Deli članek:

Na Veseljaku so pred kratkim gostili brata iz najbolj znane slovenske glasbene družine, ki vas vabita na poseben dogodek v Begunjah med 23. in 25. avgustom 2024.

Jaka Zorman//Veseljak
Brata Sašo in Aleš Avsenik sta na Veseljak prišla tudi zato, da Nino Cestnik in Nejca Drobniča ter vse druge povabila na tradicionalni Festival Avsenik bo letos sicer potekal med 23. in 25. avgustom v Begunjah na Gorenjskem.

Nina Cestnik Pavlič in Nejc Drobnič sta imela prav posebno čast, saj sta ju v Jutranji budnici na Radiu Veseljak obiskala brata Avsenik. Sašo je tokrat s sabo namreč pripeljal Aleša, ki sicer vodi družinsko gostilno in muzej v Begunjah na Gorenjskem. Radio in televizijo pa sta obiskala s prav posebnim namenom, saj sta poslušalcem in gledalcem predstavila vse novosti letošnjega Festivala Avsenik, ki bo na prireditvenem prostoru v Begunjah potekal avgusta. Festival bo že sedmi po vrsti, družina Avsenik pa ga izvaja vsako drugo leto. Aleš je že drugo leto zapored vodja samega festivala. Sašo ima poleg Aleša še brata Primoža ter sestri Natašo in Moniko. Ta je poleg Saša v svetu glasbe tudi najbolj znana izmed vnukov legendarnega Slavka Avsenika.

»Program festivala je zelo koncertno naravnan, vsak dan je drug program, drugi ansambli, Sašo je vodja programa, to je čisto njegovo področje. Vsak festival je zgodba zase, letos bo razlika ta, da bom malo bolj vedel, v kaj se spuščam. Pred dvema letoma sem prvič organiziral festival in je bil skok v neznano. Zdaj pa vem, s kom sodelujemo in kaj pričakovati. Zame bo malce bolj sproščeno, lahko pa tudi dam malce več v sam dogodek. V sedemdesetih letih se je nabralo več kot tisoč Avsenikovih skladb. Največji čar festivala je, da v teh treh dneh ne ponavljamo skladb, razen morda Na Golici in Slovenija, od kod lepote tvoje, ampak poskušamo to širino pokazati. Tudi ansamblom, ki pridejo, damo možnost, da zaigrajo kakšno svojo. Največ bo slišati kvintetovske glasbe, ampak tudi nekaj triov, ker je ata Avsenik igral frajtonarico, mi pa smo predvsem ljubitelji dobre narodno-zabavne glasbe.«

Razkrila pa sta tudi veliko spremembo na letošnjem festivalu.

»Največji ekstrem bo v nedeljo, navadno smo imeli posebne goste, kot so Big Band, Perpetuum Jazzile in smo šli v širino. Letos pa imamo prvič Prifarske muzikante in Fehtarje, kar bo kar velik kontrast,« še dodaja Saša.

Veseljak pa bo enemu slovenskemu ansamblu omogočil nastopiti na letošnjem festivalu. Pripravili so namreč izbor Najbolj sveža pesem poletja. Zmagovalni ansambel bo lahko nastopil na odprtju letošnjega festivala.

Estrada

Jaka Šinkovec
Edini samski Firbec

(Video) Jaka Šinkovec ni "blesav"

anita-sašo-švigelj-2
Estrada - morje zgodb z Anito Gošte

Anita Gošte razkrila dve zanimivosti o Nedi Ukraden

tjaša božič
Z Jasno in glasno!

(Video) Jasno Kuljaj in Ranka Babića zbegala pinjata Tjaše Božič

18_jan plestenjak 1
Ko si z nekom, si ustvariš dom

Jan Plestenjak o letu premora, življenju v dvoje in otrocih

masayah 1
'Ora mai'

Masayah: Dajmo živeti tako, da sledimo svojim sanjam in tistemu, kar nas najbolj veseli

Jennifer Lawrence, nosečniški trebušček
Pričakuje drugega otroka

Oskarjevka Jennifer Lawrence pričakuje drugega otroka

Zanimivosti

rep43-2024_naslovka
Zanimivosti

Bo ustoličil ali upokojil Janšo: ozadje političnega pokra Anžeta Logarja in Janeza Janše

arne hodalic
Avtobiografija

Arne Hodalič: Če bi imel možnost, bi vse to še enkrat ponovil

visoke grede
To ni velik lonec za rože

Visoke grede so vse bolj priljubljene na vrtu: pa jih znate pravilno narediti in pripraviti?

BRANJE PRAVLJICE
Pravljice

Že dojenčki uživajo ob poslušanju glasu staršev, ko pripovedujejo zgodbice

mesoreznica-simbolična
Dobila bo 5000 evrov

Delavka, ki se je porezala med rezanjem salame bo dobila visoko odškodnino

srebrna-ribica, lepisma-saccharina
Srebrna ribica

Nadloga v stanovanjih in hišah: kako doma nad invazijo malih požrešnežev?