Domače

Zgovorna brata, ki sta nasmejala poslušalce

J.U.
7. 7. 2024, 07.00
Deli članek:

Na Veseljaku so pred kratkim gostili brata iz najbolj znane slovenske glasbene družine, ki vas vabita na poseben dogodek v Begunjah med 23. in 25. avgustom 2024.

Jaka Zorman//Veseljak
Brata Sašo in Aleš Avsenik sta na Veseljak prišla tudi zato, da Nino Cestnik in Nejca Drobniča ter vse druge povabila na tradicionalni Festival Avsenik bo letos sicer potekal med 23. in 25. avgustom v Begunjah na Gorenjskem.

Nina Cestnik Pavlič in Nejc Drobnič sta imela prav posebno čast, saj sta ju v Jutranji budnici na Radiu Veseljak obiskala brata Avsenik. Sašo je tokrat s sabo namreč pripeljal Aleša, ki sicer vodi družinsko gostilno in muzej v Begunjah na Gorenjskem. Radio in televizijo pa sta obiskala s prav posebnim namenom, saj sta poslušalcem in gledalcem predstavila vse novosti letošnjega Festivala Avsenik, ki bo na prireditvenem prostoru v Begunjah potekal avgusta. Festival bo že sedmi po vrsti, družina Avsenik pa ga izvaja vsako drugo leto. Aleš je že drugo leto zapored vodja samega festivala. Sašo ima poleg Aleša še brata Primoža ter sestri Natašo in Moniko. Ta je poleg Saša v svetu glasbe tudi najbolj znana izmed vnukov legendarnega Slavka Avsenika.

»Program festivala je zelo koncertno naravnan, vsak dan je drug program, drugi ansambli, Sašo je vodja programa, to je čisto njegovo področje. Vsak festival je zgodba zase, letos bo razlika ta, da bom malo bolj vedel, v kaj se spuščam. Pred dvema letoma sem prvič organiziral festival in je bil skok v neznano. Zdaj pa vem, s kom sodelujemo in kaj pričakovati. Zame bo malce bolj sproščeno, lahko pa tudi dam malce več v sam dogodek. V sedemdesetih letih se je nabralo več kot tisoč Avsenikovih skladb. Največji čar festivala je, da v teh treh dneh ne ponavljamo skladb, razen morda Na Golici in Slovenija, od kod lepote tvoje, ampak poskušamo to širino pokazati. Tudi ansamblom, ki pridejo, damo možnost, da zaigrajo kakšno svojo. Največ bo slišati kvintetovske glasbe, ampak tudi nekaj triov, ker je ata Avsenik igral frajtonarico, mi pa smo predvsem ljubitelji dobre narodno-zabavne glasbe.«

Razkrila pa sta tudi veliko spremembo na letošnjem festivalu.

»Največji ekstrem bo v nedeljo, navadno smo imeli posebne goste, kot so Big Band, Perpetuum Jazzile in smo šli v širino. Letos pa imamo prvič Prifarske muzikante in Fehtarje, kar bo kar velik kontrast,« še dodaja Saša.

Veseljak pa bo enemu slovenskemu ansamblu omogočil nastopiti na letošnjem festivalu. Pripravili so namreč izbor Najbolj sveža pesem poletja. Zmagovalni ansambel bo lahko nastopil na odprtju letošnjega festivala.

Estrada

natalija verboten
V kopalkah

Foto: Natalija Verboten odkrila, kje uživa na dopustu

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča