Nasveti

Navdih iz hladilnika: hitra listnata pogruntavščina

L.J.
3. 2. 2025, 06.00
Deli članek:

Tole ni pica. Pa tudi čebulna pogača ne. Niti pita. Recimo tej jedi, ki jo lahko pripravimo mimogrede, če le imamo v hladilniku na zalogi zavitek listnatega testa, kar hitra listnata pogruntavščina.

Profimedia
Ideja za hitro in okusno jed.

Pri nadevu imamo v resnici zelo veliko možnosti. Na listnato testo lahko preprosto nadevamo vse, kar bi nadevali na testo za pico – paradižnikovo mezgo, origano, šunko, sir, gobice ..., izbira je popolnoma vaša, prepustite se navdihu iz hladilnika. Ljubitelje čebule pa lahko navdušite tudi malo drugače ...

Sestavine

  • 1 zavitek listnatega testa
  • 300 g rdeče čebule
  • sol
  • 200 g slanine, narezane na trakce
  • 250 g kisle smetane
  • 150 g smetane za kuhanje
  • mlet poper
  • 2 žlici oljčnega olja

Priprava

1.     Testo razvaljajte (če še ni) in ga položite na pekač, obložen s peki papirjem. Robove testa oblikujte malenkost višje (jih odebelite), da vam nadev v pečici ne bo uhajal.  

2.     Čebulo olupite, narežite na krhlje, dajte v skledo z žlico olja in na rahlo posolite. Premešajte. Slanino narežite na trakce. Če želite, jo lahko, še preden jo date na testo, na hitro nekoliko popečete na žlici olja.

3.     Kislo smetano in smetano za kuhanje premešajte ter začinite s soljo in poprom.

4.     Smetanovo zmes namažite na testo, posujte s čebulo in slanino ter pecite pri 230 °C 8–10 minut. Če je testo debelejše, pecite 15 minut pri 200 °C. Še vroče razrežite na porcije in postrezite.

 Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 4, 28. januar 2025.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!