Naj vas preprostost priprave in sestavin ne zavede. Tale juhica je okusna in zelo blagodejna.
Sestavine
- 1 l vode
- 1 čebula
- 2–4 stroki česna
- 1 steblo zelene
- korenje
- 2 lovorjeva lista (po želji)
- sol, poper – po okusu, oziroma 1 jušna kocka
- 1–2 žlici sesekljanega svežega peteršilja ali drobnjaka za povrh
NAMIG
Dodate lahko še naslednje sestavine po lastnem okusu, ni pa neobhodno potrebno. Juha je dobra tudi sama, še posebno če se slabo počutimo, jo lahko po požirkih pijemo vročo in bistro.
Zakuha: testenine v obliki rižka ali jušne kroglice. Če nam je ostala kakšna palačinka, zrežemo to v juho.
NASVET
Če se odločimo za kremno juho, dodajmo žlico kisle smetane in popečene kruhove kocke.
Priprava
1. V lonec dajte ostrgano korenje, zrezano na večje kose, čebulo, prerezano na pol, olupljene stroke česna, steblo zelene, prerezano na pol oziroma na nekaj večjih kosov. Če želite, dodajte še lovorjev list, poper (lahko v zrnju) in malo soli oziroma jušno kocko. Zalijte z vodo in kuhajte od 20 do 25 minut, dokler se koren ne zmehča.
2. Juho sedaj lahko precedite in popijete, kar bistro in karseda vročo. Lahko vanjo zakuhate jušne testenine ali pa jo spremenite s paličnim mešalnikom v kremno juho. Lovorjeva lista prej odstranite.
3. Če imate pri roki, potresite po juhi svež sesekljan peteršilj ali drobnjak.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 53, št. 1, 7. januar 2025.