Sestavine
- 1,5 kg svinjskega plečeta (brez kosti in kože)
- 5 strokov česna
- 1 žlička sladke paprike
- suha ali sveža zelišča po okusu: rožmarin, timijan majaron …
- sol, poper
- olivno olje
- 2–3 čebule
- 2 dcl vina
- 2–3 dcl vode ali juhe
- 2–4 lovorjevi listi
Priprava
1. Zelišča in česen sesekljamo ter zmešamo z olivnim oljem, soljo, poprom in sladko papriko. Z mešanico natremo meso in ga na hitro popečemo v ponvi z vseh strani.
2. Na dno globokega! pekača damo na četrtine narezane čebule, lovor in vino. Na to položimo začinjeno in popečeno meso. Dolijemo vodo ali juho. Pokrijemo (če nimamo pekača s pokrovom, si pomagamo z dvema plastema peki papirja) in damo v pečico, segreto na 150 stopinj. Pečenko pečemo pet ur. Občasno preverimo in meso obrnemo.
3. Po petih urah začne meso razpadati. Z vilicami ga povlečemo narazen, da pečenka razpade. 15 minut jo še pustimo v ugasnjeni pečici, da posrka omako.
In praznična večerja se lahko začne …
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 50, 10. december 2024.