Tradicionalne sladice imajo pogosto zgodovinsko in kulturno vrednost, saj se prenašajo iz roda v rod in so pripravljene le ob posebnih priložnostih.
Božična polena (Bûche de Noël)
Božična polena, znana tudi kot Bûche de Noël, izvirajo iz Francije, kjer je ta sladica postala priljubljena že v 19. stoletju. Simbolizira poleno, ki so ga nekoč tradicionalno kurili v kaminu na božični večer. Staro verovanje pravi, da naj bi to poleno zagotavljalo srečo in blaginjo v prihajajočem letu.
Bûche de Noël je klasična francoska sladica, ki je videti kot poleno in jo pogosto pripravijo v prazničnem času. Gre za biskvitno rulado, polnjeno s kremo, nato pa okrašeno, da spominja na drevesno lubje. Ponujamo vam preprost recept, ki vas bo popeljal do čudovitega božičnega polena.
Priprava
Sladica je narejena iz biskvita, običajno obloženega s kremo (najpogosteje masleno kremo ali ganache), ki je nato zavit v obliki zvitka. Zgornji del je okrašen, da posnema lubje drevesa, pogosto z dodatkom sladkorja v prahu, ki predstavlja sneg. Polena se okrasijo z različnimi okraski, kot so mali gobani iz meringe ali čokoladne dekoracije.
Simbolni pomen
Božična polena simbolizirajo priklic svetlobe in topline v dom v zimskem času, ko so dnevi najkrajši. S to sladico obujamo spomin na staro tradicijo kurjenja prazničnih drv in povezanosti družine v času božiča.
Praznična potica
Potica je ena izmed najbolj prepoznavnih slovenskih sladic, ki se tradicionalno pripravlja ob večjih praznikih, kot sta božič in velika noč. Izvira s slovenskega podeželja, kjer so gospodinje tekmovale v pripravi najboljše različice te okusne zvite sladice. Najpogostejši nadev je orehov, a so se sčasoma razvili številni drugi nadevi, kot so pehtranov, makov, lešnikov, z rozinami, poznamo celo slano potico z ocvirki.
Priprava
Potica je pripravljena iz kvašenega testa, ki se razvalja in premaže z nadevom, nato pa zvije v dolgo rulado in speče v posebnem lončenem pekaču. Prava umetnost priprave potice je v pravilnem razmerju med testom in nadevom ter v skrbni obdelavi testa, da ostane puhasto in mehko.
Simbolni pomen
Potica simbolizira prazničnost in obilje, njena spiralna oblika pa simbolizira življenjski krog in povezanost družine. Gre za simbol slovenskega gostoljubja in je skoraj nepogrešljiva na prazničnih mizah. Združuje preteklost, sedanjost in prihodnost.
Pehtranova potica je priljubljena različica slovenske potice, ki jo zaznamuje svež in aromatičen okus pehtrana. Ta posebna zeliščna potica je nežna, a hkrati polna okusa, zaradi česar je odlična izbira za praznične priložnosti.
Izpostavljeno
Praznična čutnost: 5 nasvetov za izbiro popolnega perila
Sadni kolač
Sadni kolač je tradicionalna božična sladica v številnih državah, še zlasti priljubljena je v Veliki Britaniji in Ameriki, kjer je ta bogati kolač poln suhega sadja, oreščkov in začimb. Zgodovinsko je bil to kolač, ki so ga počasi zoreli več tednov pred božičem. Z dodajanjem alkohola, najpogosteje ruma ali brendija, se je sladica ohranila skozi zimo, saj je bil sadni kolač prvotno namenjen dolgim zimskim mesecem.
Priprava
Sadni kolač je bogat in zgoščen, saj je poln suhega sadja, kot so rozine, suhe slive, marelice, datlji in fige, skupaj z oreščki in začimbami, kot sta cimet in klinčki. Testo je pogosto zalito z rumom ali drugim alkoholom, kar ustvari bogat okus in ohranja svežino. Največkrat ga pripravijo več tednov vnaprej in postopoma dodatno prelivajo z alkoholom, da postane še bolj sočen in aromatičen.
Simbolni pomen
Sadni kolač simbolizira obilje in povezanost z naravo, saj vključuje veliko vrst suhega sadja in oreščkov, ki so na voljo tudi pozimi. Zaradi dolgega časa priprave in zorenja simbolizira potrpežljivost in praznično pričakovanje. Te sladice niso le okusne, ampak vključujejo zgodbe o družinski povezanosti, tradiciji in simboliki praznovanja. Priprava teh sladic prinaša občutek domačnosti in obujanja starih običajev, zaradi česar so tako posebne in nepogrešljive na praznični mizi.
Sladek božični kruh: Stollenfest za Stollen
Stollen je tradicionalna nemška božična sladica, ki izvira iz Dresdna in ima bogato zgodovino, staro več kot 500 let. Prvi zapisi o tej slastni sladici segajo v 15. stoletje.
Priprava
Zgodovina te sladice je zanimiva tudi zato, ker je bil recept sprva precej preprost - je iz moke, kvasa in vode. V času adventa namreč maslo in mleko nista bila dovoljena zaradi posta. A vojvoda saškega dvora je papežu Nikolaju V. poslal prošnjo, naj dovolijo uporabo masla za to sladico, kar je papež končno dovolil leta 1491. Po tem je sladica postala bolj bogata in priljubljena, saj so ji dodajali suho sadje, oreščke in začimbe.
Simbolni pomen
Stollen, znan tudi kot Christstollen, se je sprva pripravljal kot preprosta, bolj skromna sladica v adventnem času. Njegova oblika naj bi simbolizirala povitega novorojenega Jezusa v jaslih, zato je vedno obdan z debelim slojem sladkorja v prahu.
Festival: Dresdner Stollen, različica iz Dresdna, je danes svetovno znana in ima celo svoj letni festival, imenovan Stollenfest, kjer izdelajo ogromen Stollen, ki tehta več ton.