Za čaj in limone vemo, o drugih živilih pa se ne sprašujemo kaj preveč, ker nam hud prehlad pobere apetit. Kar je razumljivo – organizem se bori z mikrobi, zato ne izgublja energije za presnavljanje hrane. Nekaj hrane pa vendarle moramo spraviti vase, že zaradi zdravil, ki lahko v praznem želodcu povzročijo neprijetnosti. Če nič drugega, nam bodo ovseni kosmiči z nekaj razredčenega mleka in kakšno banano dobro deli – vsaj nekaj žlic, če ne zmoremo več. Če imamo pogost moker kašelj, je treba piti tople čaje še v večji meri, kot če le pokašljujemo, saj je treba sluz zmehčati. Kaj nas bo postavilo na noge?
Kostna juha
Zdravilo naših babic ni od muh – znanost je ugotovila, da je v nedeljski kokošji ali goveji juhi nešteto snovi, ki podpirajo imunski sistem, mehčajo sluz v pljučih, spravljajo v red prebavila (od tega je odvisno zdravje vsega organizma) in odpravljajo slabokrvnost. Še posebej zdravilna je kostna juha, vseeno je, od katere živali so kosti, mora pa se kuhati vsaj nekaj ur – če se takšna juha ohladi, dobimo želatino. Seveda ne zakuhamo rezancev, ampak jo pijemo kot čaj – skodelico zjutraj in zvečer, po potrebi tudi več, saj juha učinkuje protivnetno in krepčilno.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 51, 17. december 2024.