Palačinke za juho
Sestavine
- 2 jajci
- 3 zvrhane žlice moke
- žlica nastrganega parmezana
- žlica sesekljanega drobnjaka
- ščepec soli
Priprava
1. Vsemu naštetemu prilijemo toliko vode, da dobimo tekoče testo, in spečemo palačinke, ni treba, da so zelo tanke.
2. Ko bodo hladne, jih bomo lahko na tanko narezali. Rezance damo v skledico in si jih gostje sami natresejo v vročo juho.
Druge jedi pripravljamo hkrati
Sestavine
1 kg piščančjih stegen
sol
gorčica
olje
1 kg brstičnega ohrovta
mesna juha (od včeraj)
košček masla
30 dag istrskih fužev
2,5 dcl sladke smetane
80 g tartufate
belgijski in treviški radič
mlada čebula
avokado
poper
bučno ali oljčno olje
medeni kis (ali med in kis)
parmezan
Priprava
1. Piščančja stegnabrez kože solimo, natremo z gorčico in počasi pečemo na malo olja, da hrustljavo porjavijo. Traja 20 minut.
2. Brstični ohrovt očistimo, prilijemo mesno juho od včeraj, da je zelenjava pokrita, dodamo košček masla in pokrito dušimo 15 minut. Ne solimo.
3. V veliko osoljene vode skuhamo istrske fuže, kar traja 12 minut. Odcedimo. Medtem v večji kozici segrejemo sladko smetano, dodamo kozarček tartufate, žlico masla in malo soli. Prevremo in dodamo fuže.
4. Za solato poiščimo siljeni belgijski in treviški radič (prvi je bel, drugi rdeč, decembra ju povsod imajo in sta lepa barvna kombinacija ), narežemo ga na koščke, operemo, dodamo tri stebla sesekljane mlade čebule, na majhne koščke zrezan večji avokado, solimo, popramo, prilijemo bučno ali oljčno olje in medeni kis (če ga nimamo, damo v običajen kis žlico medu). Potresemo z na grobo nastrganim parmezanom, 30 gramov na 20 dag solate bo dovolj. Dobro premešamo.
Kakiji za sladico
Sestavine
- 1 kg zares mehkih kakijev
- stepena smetana
- ameriške borovnice
Priprava
1. Kakije olupimo in zmiksamo ter razdelimo po pecljatih kozarcih.
2. Okrasimo s stepeno smetano in potresemo z ameriškimi borovnicami. Potico pa si bomo privoščili naslednji dan pri kosilu.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 51, 17. december 2024.