Piščančja jetrna pašteta z brusničnim želejem
Sestavine
800 g piščančjih jeter
300 ml portovca (ali drugega sladkega rdečega vina)
200 g slanine
1 čebula
4 stroki česna
1 lovorjev list
1/4 čajne žličke sveže zmletega popra
1/4 čajne žličke soli
1 žlička timijana
150 g masla
za žele:
100 g brusnic v kompotu
100 ml portovca (ali sladkega refoška)
100 ml soka od kompota
2 lističa želatine
Priprava
1. Jetra očistite, narežite na manjše kose in dajte v skledo. Prelijte jih z vinom in marinirajte vsaj 15 minut. Slanino narežite na kocke in prepražite v ponvi. Dodajte na drobno sesekljano čebulo in na tanko narezan česen ter vse skupaj počasi prepražite.
2. Jetra vzemite iz portovca in jih osušite. Dodajte jih v ponev s slanino in popecite. Prilijte vino, v katerem ste marinirali jetra. Dodajte lovorjev list, sveže zmlet poper, timijan in začinite s soljo. Dušite približno 10 minut, nato odstavite z ognja in pustite, da se ohladi.
3. Ohlajenim jetrom odstranite lovorjev list in jih stresite v mešalnik, dodajte maslo in zmešajte. Mešanico prenesite v model po želji in pustite v hladilniku, da se ohladi.
4. V posodo prelijte odcejene brusnice in portovec. Sok od kompota segrejte in še v vročega dajte lističa želatine, da se razpustita. Ko se to zgodi, vsebino zlijte k mešanici brusnic in vina ter dobro premešajte. Mešanico prelijte v plitvo posodo z robom. Pustite v hladilniku, da se strdi. Nato narežite žele na kocke in postrezite s pašteto.
Še več slastnih receptov vas čaka v nadaljevanju prispevka, objavljenega v reviji Jana, št. 50, 10. december 2024.