Nasveti

Recepti za prste obliznit: Praznične predjedi in priloge

Lara Jelen
14. 12. 2024, 07.00
Deli članek:

Če si želimo praznike nekoliko poenostaviti, praznično glavno jed specimo v pečici. Tako bomo pridobili čas za pripravo izvrstnih predjedi ali prilog.

Profimedia
Praznični recepti

Piščančja jetrna pašteta z brusničnim želejem

Sestavine

800 g piščančjih jeter

300 ml portovca (ali drugega sladkega rdečega vina)

200 g slanine

1 čebula

4 stroki česna

1 lovorjev list

1/4 čajne žličke sveže zmletega popra

1/4 čajne žličke soli

1 žlička timijana

150 g masla

za žele:

100 g brusnic v kompotu

100 ml portovca (ali sladkega refoška)

100 ml soka od kompota

2 lističa želatine

Profimedia
Piščančja jetrna pašteta z brusničnim želejem

Priprava

1. Jetra očistite, narežite na manjše kose in dajte v skledo. Prelijte jih z vinom in marinirajte vsaj 15 minut. Slanino narežite na kocke in prepražite v ponvi. Dodajte na drobno sesekljano čebulo in na tanko narezan česen ter vse skupaj počasi prepražite.

2. Jetra vzemite iz portovca in jih osušite. Dodajte jih v ponev s slanino in popecite. Prilijte vino, v katerem ste marinirali jetra. Dodajte lovorjev list, sveže zmlet poper, timijan in začinite s soljo. Dušite približno 10 minut, nato odstavite z ognja in pustite, da se ohladi.

3. Ohlajenim jetrom odstranite lovorjev list in jih stresite v mešalnik, dodajte maslo in zmešajte. Mešanico prenesite v model po želji in pustite v hladilniku, da se ohladi.

4. V posodo prelijte odcejene brusnice in portovec. Sok od kompota segrejte in še v vročega dajte lističa želatine, da se razpustita. Ko se to zgodi, vsebino zlijte k mešanici brusnic in vina ter dobro premešajte. Mešanico prelijte v plitvo posodo z robom. Pustite v hladilniku, da se strdi. Nato narežite žele na kocke in postrezite s pašteto.

Še več slastnih receptov vas čaka v nadaljevanju prispevka, objavljenega v reviji Jana,  št. 50, 10. december 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!