Nasveti

Iz babičine shrambe: slasten praznični venec

Metka McCully Žigon
23. 12. 2024, 08.00
Deli članek:

Postrežemo kot predjed v slavnostno božično ali novoletno pojedino. Na pogled je tak, kot bi ga naredil kuharski mojster, vendar priprava ni zahtevna, če sledite receptu. Seveda se zraven poda kozarček penine.

Shutterstock
slasten praznični venec

Sestavine

  • 1 kos že razvaljanega listnatega testa
  • 200 g sira brie ali camembert
  • 1 jajce – za premaz
  • 5 žlic brusnične marmelade (lahko tudi drnuljeve ali malinove)
  • 50 g lešnikov
  • 2 žlici suhih brusnic (lahko uporabimo tudi sveža semena granatnega jabolka)
  • 2 žlici tekočega medu

Priprava

1. Listnato testo razdelimo na tri dele. Iz vsakega dela izrežemo trikotnike.
2. Na pekač položimo peki papir, na njegovo sredino pa skledo ali lonec premera 10 do 15 cm (to bo sredina našega venca). Trikotnike iz listnatega testa z ožjim delom razporedimo okrog sklede. Naj segajo približno 2–3 cm še ob skledi navzgor in naj se malo prekrivajo. Testo na dnu namažemo z marmelado. Sir narežemo na do 2 cm velike, ne predebele koščke in položimo na testo oziroma marmelado. Lešnike prepražimo v ponvi, zavijemo v krpo in pomencamo, da odstranimo tanko lupinico. Na grobo jih sesekljamo. Potresemo jih čez sir. Eno žlico lešnikov prihranimo za dekoracijo.
3. Vrhove trikotnikov sedaj zapognemo proti sredini in oblikujemo venec. Ni treba, da je vse čisto prekrito. Ko je venec oblikovan, previdno odstranimo skledo. Po potrebi malo popravimo obliko in premažemo z razžvrkljanim jajcem.

4. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 20 minut, do lepe zlato rumene barve. Ko je pečeno, še vroče preložimo na servirni krožnik, pokapljamo s tekočim medom ter potresemo s preostankom lešnikov in suhimi brusnicami. Postrežemo še mlačno.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 51, 17. december 2024.