Česen
Je naravni antibiotik, zato bi ga vsaj zdaj, ko razsajajo prehladne bolezni, morali jesti vsak dan. Sredozemci, ki se po vseh raziskavah najbolj modro in zdravo prehranjujejo, imajo v svojih kuharskih receptih ogromno česna – surovega, če pa je v kuhanih jedeh, ga dodajajo na koncu. Česen pospešuje delovanje jeter in spodbuja presnovo, koristen je proti vsem boleznim srca in ožilja, sodobne raziskave pravijo, da ljubitelji česna redkeje zbolevajo za nekaterimi vrstami raka. Če nas moti vonj, olupljen česen zalijemo z rahlo slano in okisano vročo vodo, zapremo kozarec in pustimo nekaj dni stati. Postopek ne zmanjša učinkovitosti česna, mu pa zamori neprijeten vonj.
Ajda
V njej je veliko vlaknin in malo kalorij, za povrh pa sploh ni žito, temveč rastlina iz rodu, kamor sodi tudi rabarbara. Lahko si jo torej privoščijo tudi tisti, ki so na žita alergični, še posebej na pšenico. Ne gre le za celiakijo, za gluten, ki ga je največ v pšenici, so mnogi preobčutljivi. Še posebej tisti s krvno skupino 0. Poročajo, da si lahko z ajdo pozdravimo raka in druge usodne bolezni, vendar je za to potrebna precej zapletena dieta. Če hočemo dobro svojemu zdravju, jo imejmo čim večkrat na jedilniku, namesto testenin in beljenega riža.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 50, 10. december 2024.