Cvetačna juha in česnov kruh
»Kremna cvetačna juha je, po mojem skromnem mnenju, ena izmed najboljših možnih kombinacij, ki se jih lahko splete v juho. Preprosta, kremasta, ravno prav začinjena. Največkrat v kombinaciji z domačim česnovim kruhom, ki že na pogled hrusta,« je nad to jedjo navdušena Sanja Gačnik, ustvarjalka kulinaričnega bloga Lasanja.
Sestavine
za cvetačno juho:
- 1 velika čebula
- 3 veliki stroki česna
- 4 veliki korenčki
- 700 g očiščenih cvetačnih cvetov (1 velika glava cvetače)
- 2 velika krompirja
- 1 jušna kocka
- 1/2 ČŽ mlete kumine
- 1/2 manjšega muškatnega oreščka, nastrganega
- 60 ml sladke smetane
- sol in poper
za česnov kruh:
- 2 francoski bageti
- 100 g zmehčanega masla (ne stopljenega)
- 4 stroki česna
- 1 ČŽ provansalskih začimb
- 1 ČŽ posušenega drobnjaka
- 1 šop nasekljanega peteršilja
- 1 JŽ ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper
Priprava
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Za cvetačno juhonajprej nasekljamo čebulo, stremo česen, korenček in krompir pa olupimo ter narežemo na kolobarje in kocke.
2. Na olju prepražimo čebulo. Ko postekleni in nekoliko porjavi, dodamo česen in premešamo. Nato dodamo korenček in pražimo pet minut. Dodamo še cvetačo in krompir ter vse skupaj pražimo okoli 10–15 minut. Zelenjava mora dobiti malo barve od praženja, to je tisto, kar bo juhi dalo izjemen okus. Dodamo še jušno kocko in zalijemo s toliko vode, da pokrije zelenjavo.
3. Kuhamo nekje 15–20 minut, da se zelenjava zmehča. Juho odstavimo in s paličnim mešalnikom spasiramo. Po želji prihranimo nekaj celih koščkov zelenjave. Dodamo še smetano in začimbe ter premešamo.
4. Ko se juha kuha, se lotimo priprave česnovega kruha. Bageto prerežemo po dolgem. Česen nasekljamo in zmešamo s preostalimi sestavinami. Enakomerno premažemo po obeh polovicah bagete.
5. Pečemo 13 minut na 200 stopinjah, nastavitev za žar, da se robovi kruha in česen lepo zapečejo. Postrežemo še vroče.
Losos s čilijevim medom
Sanja Gačnik za božič rada postreže z lososom. Predlani ga je pripravila z limono, lani pa je prišel na vrsto medeni losos s čilijem. »Lahko ga servirate kot toplo prilogo k rižu, krompirju ali zelenjavi, glede na hitrost priprave in preprostost recepta pa sem prepričana, da bo navdušil vsakega ljubitelja malce drugačnih okusnih kombinacij, čilija, medu in rib,« pravi.
Sestavine
- 3 JŽ olja + 3 JŽ masla
- 4 x 250 g lososovega fileja
- 5 strokov česna, strtih
- 50 g (1 velika JŽ) medu s čilijem
- 4 JŽ sojine omake
- 1–2 JŽ limoninega soka
- rezine 1/3 bio limone
- sol in poper
Priprava
1. Pečico segrejemo na 260 stopinj.Lososa s papirnato brisačko dobro osušimo z obeh strani ter ga posolimo in popopramo.
2. V ognjevarni posodi razpustimo maslo in olje, dodamo strte stroke česna in premešamo, da zadiši.
3. Dodamo med (čilijev med lahko že kupimo ali pa preprosto vmešamo nekaj malega čilijev v med), sojino omako in limonin sok ter mešamo, dokler se med ne stopi, omaka pa zavre.
4. Nato dodamo v ponev lososove fileje (s kožo navzdol, če jo ima) in pečemo 2–3 minute, medtem pa z žlico večkrat zajamemo omako in jo polivamo čez meso.
5. Dodamo rezine limon in za 5–6 minut postavimo v pečico, da se losos zapeče še z zgornje strani.
6. Po vrhu potresemo z nasekljanimi čiliji in peteršiljem, postrežemo pa poleg riža, krompirja in/ali zelenjave.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 48, 28. november, 2023.