1. Pet gradnikov zdrave prehrane. V jedilnik vključite veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, pustih beljakovin in zdravih maščob. Izogibajte se predelani hrani in taki z visoko vsebnostjo maščob ter omejite vnos alkohola, kofeina in sladkorja.
2. Telo kliče po vodi! Če steklenica z vodo še ni vaša stalna sopotnica, je zdaj pravi čas, da si jo omislite. Vsaj osem kozarcev vode na dan potrebuje vaše telo, da bo vaš prebavni sistem pravilno deloval! Pijte po požirkih z odmori, ne na dušek.
3. Prebava se začne v ustih! Dobro prežvečite hrano. Še enkrat: vzemite si čas ter se obroku posvetite z očmi in s pozornostjo. Telo ne more pripraviti vseh potrebnih encimov za presnovo, če na hitro vržemo nekaj vase, medtem ko gledamo v svoj telefon. Če vsak grižljaj v ustih prežvečimo do kaše, bo naš želodec srečen, črevesje pa se bo lahko posvetilo svoji nalogi: vsrkavanju hranilnih snovi.
4. Ne grizljajte vsakih nekaj minut. Tako kot v pralni stroj med pranjem ne dodajate vedno novih umazanih oblačil, tudi v želodec ne pošiljajte vedno novih prigrizkov, medtem ko sploh še ni uspel prebaviti prejšnje pošiljke.
Vabimo vas, da si nadaljevanje prispevka preberete v reviji Jana, št. 15., št. 15, 11. 04. 2023.
Osnove dobre prebave
Spomladi, ko se največkrat lotimo diet in razstrupljanja telesa, se je najprej treba posvetiti dobri prebavi, ki bo pomagala pri številnih težavah, tudi tistih s telesno težo, utrujenostjo in razdraženostjo.