Krompirjev kruh s čebulo
- (recept Maje Kumar)
Sestavine
500 g bele moke
200–250 g kuhanega krompirja
2–3 srednje velike čebule
približno 2,5–3 dcl vode
¾ vrečke suhega kvasa Fala
1 žlička soli
1–2 žlici olivnega olja
Priprava
1. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Na hitro ga prepražimo na sončničnem olju, da zadiši, nato pa dolijemo vodo in ga skuhamo do mehkega. Krompir pretlačimo in pustimo, da se malo ohladi.
2. Čebulo enakomerno narežemo in pražimo na olju vsaj 20 minut. Pustimo, da se ohladi.
3. Zamesimo s kuhinjskim robotom: zmešamo moko, kvas, sol, krompir, čebulo, vodo (dolivamo postopoma) in olje. Ko je testo dovolj mehko in lepljivo, ga pokrijemo in vzhajamo, dokler se njegova velikost ne podvoji.
4. Prižgemo pečico na 240 stopinj in vanjo vstavimo litoželezno posodo. Grejemo jo vsaj 20 minut, da postane zelo vroča.
Medtem testo prestavimo v pomokano košarico in pustimo, da še malce vzhaja. Nato ga prestavimo na papir za peko, zarežemo in položimo v vročo posodo.
5. Posodo postavimo nazaj v pečico, malce zmanjšamo temperaturo in pokrito pečemo prvih 20 minut. Nato posodo odkrijemo in pečemo še 20 minut.
Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz posode in položimo na rešetko, da se ohladi.
Brezglutenski kruh s praženo čebulo
(recept Vide Trupej)
Sestavine
- 500 g brezglutenske moke
- 1 jogurt brez laktoze (180 ml)
- 2,5 dcl mlačne vode
- 4 žlice olja
- 1 žlička soli
- 1 žlička sladkorja
- 1/2 kocke svežega kvasa Fala
- 1 žlica pražene čebule
Priprava
1. Zmešamo vse suhe sestavine, moko, kvas, sladkor praženo čebulo in ob stran dodamo sol. Dodamo mlačno vodo in začnemo z gnetenjem, postopoma pa dodajamo tudi olje. Gnetemo približno 10 minut.
2. Testo pustimo vzhajati 1 uro, nato ga ponovno rahlo pregnetemo in še enkrat vzhajamo 1 uro. Potem narahlo oblikujemo v hlebček, položimo na rahlo pomaščen pekač in na njem naj vzhaja še ½ ure.
3. Kruh pečemo pri 180 stopinjah 30 minut.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 48, 26. november 2024.