Nasveti

Kar dva najboljša kruha s čebulo

Lara Jelen
2. 12. 2024, 06.00
Deli članek:

Na nedavnem tekmovanju Naj Fala kruh je omamno dišalo po pekovskih izdelkih. Nagradili so jih več. V kategoriji kruh posebne vrste je slavila Vida Trupej z brezglutenskim kruhom s praženo čebulo. Obiskovalci pa so za najboljšega izbrali krompirjev kruh s čebulo, ki ga je spekla Maja Kumar. Predstavljamo vam njuna zmagovalna recepta. Tekst: L. J.

Sandi Fišer, Mediaspeed
Vida Trupej z najboljšim kruhom posebne vrste

Krompirjev kruh s čebulo

  • (recept Maje Kumar)

    Sestavine
    500 g bele moke
    200–250 g kuhanega krompirja
    2–3 srednje velike čebule
    približno 2,5–3 dcl vode
    ¾ vrečke suhega kvasa Fala 
    1 žlička soli
    1–2 žlici olivnega olja

    Sandi Fišer, Mediaspeed
    Kruh Maje Kumar


    Priprava
    1. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Na hitro ga prepražimo na sončničnem olju, da zadiši, nato pa dolijemo vodo in ga skuhamo do mehkega. Krompir pretlačimo in pustimo, da se malo ohladi.
    2. Čebulo enakomerno narežemo in pražimo na olju vsaj 20 minut. Pustimo, da se ohladi.
    3. Zamesimo s kuhinjskim robotom: zmešamo moko, kvas, sol, krompir, čebulo, vodo (dolivamo postopoma) in olje.  Ko je testo dovolj mehko in lepljivo, ga pokrijemo in vzhajamo, dokler se njegova velikost ne podvoji.
    4. Prižgemo pečico na 240 stopinj in vanjo vstavimo litoželezno posodo. Grejemo jo vsaj 20 minut, da postane zelo vroča.
    Medtem testo prestavimo v pomokano košarico in pustimo, da še malce vzhaja. Nato ga prestavimo na papir za peko, zarežemo in položimo v vročo posodo.
    5. Posodo postavimo nazaj v pečico, malce zmanjšamo temperaturo in pokrito pečemo prvih 20 minut. Nato posodo odkrijemo in pečemo še 20 minut.
    Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz posode in položimo na rešetko, da se ohladi.

Sandi Fišer, Mediaspeed
Kruh Vide Trupej

Brezglutenski kruh s praženo čebulo

(recept Vide Trupej)

Sestavine

  • 500 g brezglutenske moke
  • 1 jogurt brez laktoze (180 ml)
  • 2,5 dcl mlačne vode
  • 4 žlice olja
  • 1 žlička soli 
  • 1 žlička sladkorja 
  • 1/2 kocke svežega kvasa Fala 
  • 1 žlica pražene čebule

 Priprava

1. Zmešamo vse suhe sestavine, moko, kvas, sladkor praženo čebulo in ob stran dodamo sol. Dodamo mlačno vodo in začnemo z gnetenjem, postopoma pa dodajamo tudi olje. Gnetemo približno 10 minut.
2. Testo pustimo vzhajati 1 uro, nato ga ponovno rahlo pregnetemo in še enkrat vzhajamo 1 uro. Potem narahlo oblikujemo v hlebček, položimo na rahlo pomaščen pekač in na njem naj vzhaja še ½ ure.
3. Kruh pečemo pri 180 stopinjah 30 minut.

 Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 48, 26. november 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Zanimivosti

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov

plesalca
Plesna prvaka

Plesalca Maša Kastelic in Akim Pekunov: Delo na sebi je neskončna pot