Cela jajca naredijo nekoliko drugačno teksturo, malce rahlejšo, medtem ko rumenjaki prispevajo k temu, da je sladica bolj kremasta. Kar pa se tiče okusa, ima tale ravno prav okusa po kavi, ne preveč in ne premalo. Prav tako ni presladka, hkrati pa je zelo privlačna na pogled.
Recept in foto: SANJA GAČNIK, kulinarični blog Lasanja (www.lasanja.si)
Sladica je sestavljena iz dveh plasti – prva je pečena kavna krema, druga pa kavni preliv. Ta je po vrhu polit zgolj zato, da prekrije nepravilnosti na površju, kot npr. manjše razpoke ali mehurčke, ki se ustvarijo med peko – tako kot sladkor pri crème brûlée. Pripravila sem jo v sila privlačnih majhnih modelčkih, ki jih lahko po želji nadomestite s kakšnim večjim za pito. V tem primeru ustrezno prilagodite čas peke.
Sestavine za 4–5 manjših okroglih pekačev
Za kremo
- 2 celi jajci
- 4 rumenjaki
- 250 g polnomastnega mleka
- 250 g sladke smetane
- 130 g sladkorja
- 4 čajne žličke instantne kave
- 1 čajna žlička vaniljeve esence
Za preliv
- 2 dcl polnomastnega mleka
- 30 g sladkorja (ali več po okusu)
- 2 zravnani čajni žlički instantne kave
- 2,5 lista želatine
Priprava
1. V skledi združimo celi jajci, rumenjake, sladkor in vaniljevo esenco. Z metlico ročno stepamo približno minuto, da se sestavine dobro povežejo. Damo na stran.
2. V kozici segrejemo mleko in smetano do toplega; mešanica ne sme biti vroča, saj lahko jajca zakrknejo, pri peki pa lahko to vpliva na upad kreme.
3. Toplo tekočino vlijemo na kavo in dobro premešamo, da se stopi, nato mešanico počasi vlijemo še na jajčno zmes ter medtem neprestano mešamo. Po želji lahko precedimo, če so od kave preostale še kakšne neraztopljene granule.
4. Posodice (velikosti 11 cm x 3 cm), v katerih bomo pekli kremo, na tanko premažemo z raztopljenim maslom in jih položimo v večji pekač. V vsako vlijemo kremo nekje do 0,5 cm pod robom, v večji pekač pa vlijemo vroče vode do okoli polovice posodic.
5. Pečemo 35–40 minut na 145 stopinjah. Krema se mora še rahlo tresti. Posodice vzamemo iz pečice in ohladimo na sobni temperaturi, nato pa še za najmanj 4 ure ali kar čez noč postavimo v hladilnik.
6. Naslednji dan pripravimo preliv. Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi. Mleko s sladkorjem zavremo in prelijemo čez kavo. Dodamo odcejeno želatino in premešamo, da se stopi. Ohladimo na sobno temperaturo, nato pa pazljivo prelijemo čez kremo vse do roba posodice. Pustimo, da se strdi. Postrežemo hladno.
Vabimo vas, da si še več zanimivih receptov preberete v reviji Jana, št. 15., št. 15, 11. 04. 2023.