Nasveti

Že diši po praznikih: skupaj za eno mizo

Lara Jelen
1. 12. 2024, 05.00
Deli članek:

Bližajo se decembrski prazniki in v marsikateri kuhinji že potekajo generalke za božično pojedino. A v resnici je vsaka jed lahko praznična, če jo pojemo v družbi tistih, ki jih imamo najraje. Tekst: L. J. Foto: PROFIMEDIA

Profimedia
Luksuzni goveji golaž

Luksuzni goveji golaž

Sestavine

  • 800 g govejega vratu ali bočnika
  • 2 veliki čebuli
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica masti
  • sol
  • mlet črni poper
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 350 ml zelenjavne juhe
  • 400 g gob (po želji)
  • 2 velika paradižnika
  • 150 g kisle smetane
  • 50 ml piva
  • 1 lovorjev list
  • 1 rdeča paprika (po želji)
  • 1 stebelna zelena (po želji)

Priprava

1. Meso narežite na kocke. Olupite čebulo in česen ter ju na drobno sesekljajte. V ponvi segrejte mast, prepražite čebulo in česen, nato dodajte meso ter vse skupaj še malo prepražite.

2. Začinite s soljo in poprom, dodajte sladko papriko in lovorjev list, še prepražite ter dodajte paradižnikovo mezgo. Prilijte juho in počasi kuhajte od dve do tri ure.

3. Očistite gobe in jih narežite. Paradižnike skuhajte v vreli vodi, jih olupite, po želji jim odstranite semena in jih na drobno sesekljajte.

4. Ko je meso skoraj mehko, dodajte gobe, na manjše koščke narezano rdečo papriko, stebelno zeleno in paradižnike ter dušite, dokler se ne zmehča (vsaj še 20 minut). Na koncu vmešajte kislo smetano in pivo. Na kratko pokuhajte, še solite in poprajte ter postrezite, na primer s kruhovimi cmoki.

NAMIG

Dlje ko se bo jed kuhala, boljša bo.

Še več slastnih receptov iz prispevka vas čaka v reviji Jana, št. 48, 26. november 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!