Ingver je staro tradicionalno zdravilo ter sestavina različnih jedi in napitkov. Pri nas je najbolj priljubljen kot dodatek čaju ali medu v času viroz, pretekle študije pa so pokazale, da pomaga tudi pri znižanju krvnega sladkorja in holesterola, zdravi prebavi, slabosti in presnovnem sindromu. V ingverju se skriva kar 400 zdravilnih spojin, tako da ni čudno, da je vsestransko pomagalo.
12 označevalcev staranja
Pred kratkim je bila v reviji Biomolecules objavljena študija, ki ugotavlja, da ingver celo upočasnjuje staranje. Slednje je zapleten proces, ki se v osnovi zgodi zaradi napak in poškodb na celični ravni. Kot 12 označevalcev staranja medicina opredeljuje napake v procesih, ki nadzorujejo delitev celic, postopno krajšanje telomer – zaščitnih kapic na koncih kromosomov, spremembe DNK, ki vplivajo na obnašanje genov, izgubo proteostaze (uravnavanje beljakovine v celici), čedalje težje razgrajevanje celic, motnje v zaznavanju hranil, zmanjšano delovanje mitohondrijev (celičnih elektrarn), celice se nehajo deliti, vendar ostanejo žive, zmanjšanje števila in delovanja matičnih celic, ki so pomembne za obnovo in vzdrževanje tkiva, spremembe v načinu komuniciranja celic, kronično vnetje in motnje v črevesnem mikrobiomu. Predklinične raziskave so pokazale, da bioaktivne spojine v ingverju ugodno vplivajo na vseh 12 označevalcev staranja. Meta študija je ugotovila, da bi lahko ingver pri staranju deloval kot večnamenski nutracevtik – hrana ali dopolnilo, ki učinkuje zdravilno.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 48, 26. november 2024.