Največkrat si prislužimo zaprtje, ki ga spremljajo slabo počutje, glavobol in občutek napihnjenosti. Če se nam za povrh neprijetno spahuje (po gnilih jajcih, kar pomeni, da smo pretiravali z beljakovinami), nas zvija in nas kar naprej neprijetno presenečajo vetrovi, za povrh pa nas zaradi preveč kisline peče želodec, bo treba vsaj dva dni živeti nekoliko skromneje. Predvsem pa piti zelo veliko vode, ki bo spravila nesnago na plan.
Vsaj nekaj dni po prenajedanju spijmo zjutraj vodo z dvema žlicama jabolčnega kisa, potem pa jejmo samo sadje, lahko tudi nekaj riževih oblatov. In seveda pijmo veliko vode.
Prebavne težave bo omililo gibanje, še posebej hoja po stopnicah. Pomaga tudi, če si trebuh namažemo z vazelinom ali mandljevim oljem, potem pa se masiramo v smeri urnega kazalca – z gnetenjem in gladenjem. Če je napetost v prebavilih le prehuda, lezimo, si položimo na trebuh brisačo, namočeno v jabolčni kis, čez pa termofor. Toplota razburka dogajanje v črevesju, olajšanje bo sledilo kmalu. Če se pri iztrebljanju zelo napenjamo, kar pomeni, da je blato zelo trdo, si pomagajmo z glicerinskimi svečkami, ki jih dobimo v lekarni.
Vabimo vas, da si nadaljevanje prispevka preberete v reviji Jana, št. 15., št. 15, 11. 04. 2023.