V pričakovanju pomladi in sveže zelenjave najdemo dragocene vitamine v glavah zelenega ohrovta. Ta vse premalo cenjena zimska vrtnina je namreč prava zakladnica vseh snovi, ki jih potrebujemo za zdravje in moč. Pomaga nam preprečevati in tudi zdraviti bolezni, kot so rak, astma, bolezni srca in ožilja, alergije, osteoporoza, poleg tega pa je prijetnega okusa in vsestransko uporaben v vsakodnevni prehrani. Juhe, enolončnice, prikuhe, solate – z ohrovtom lahko pripravimo nešteto okusnih jedi. Pa še nekaj: vsebuje veliko vlaknin in izjemno malo kalorij, zato ugodno učinkuje na prebavo in uravnavanje telesne teže.
Ohrovt s slanino v solati
Za 2 osebi
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 15 minut
Sestavine: 300 g ohrovta * 50 g mesnate prekajene slanine (pancete) * 2 žlici olja * sol * poper * ščep kumine * 2 žlici kisa.
Ohrovtu odstranimo zunanje liste. Izrežemo trd kocen, ohrovtove liste pa oplaknemo in odcedimo. Porežemo jim debelo srednjo žilo. Liste narežemo na 2 cm široke trakove, te trakove tri minute kuhamo v vreli osoljeni vodi. Odcedimo jih, oplaknemo z mrzlo vodo in znova dobro odcedimo. Previdno jih iztisnemo. Slanino narežemo na kockice. V ponvi segrejemo dve žlici olja in pražimo slanino, da svetlo porjavi. Vzamemo jo iz ponve, na maščobo pa damo prevreti ohrovt. Premešamo, solimo, popramo in začinimo s kumino in z eno ali dvema žlicama kisa. Primešamo slanino. Ohrovtovo solato postrežemo, dokler je še mlačna.
Več v Zarji št. 9, 7.3.2017