Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 1 žlica narezanega drobnjaka * 1 čebula * 1 rumena paprika * 20 g posušenih vloženih paradižnikov (brez olja) * 2 žlici olja * 1 lovorov list * 3 dl zelenjavne jušne osnove (ali bistre zelenjavne juhe iz kocke) * sol * poper * muškatov orešček * pol žlice jedilnega škroba * 200 g zamrznjenega graha * 300 g širokih rezancev * 400 g lososovega fileja * od 1 do 2 žlički limoninega soka * 1 žlica sesekljanega kopra * na grobo mlet poper.
Priprava: Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Papriko razrežemo, očistimo semenja in na grobo narežemo. Odcejene paradižnike narežemo na tanke pramene. V kozici segrejemo 1 žlico olja in popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo papriko, premešamo in prepražimo. Dodamo lovorov list, zalijemo z jušno osnovo in kuhamo v napol pokriti kozici na srednje močnem ognju 15 minut. Solimo, popramo in začinimo z muškatovim oreščkom. Odstranimo lovorov list, omako pa sesekljamo s paličnim mešalnikom. Zgostimo jo z jedilnim škrobom, razmešanim z malo hladne vode. Dodamo grah in paradižnike ter pustimo, da še enkrat zavre. Po navodilu z zavitka skuhamo rezance v osoljenem kropu. Lososov file narežemo na 8 koščkov. Solimo jih, popramo in pečemo v teflonski ponvi na 1 žlici olja z vsake strani od 2 do 3 minute. Kuhane rezance odcedimo in zmešamo z omako. Pokapljamo z limoninim sokom in obložimo z lososom. Nazadnje še potresemo s koprom in drobnjakom ter po okusu popramo.