Nasveti

Novosti na cvetličnem vrtu

Jana
31. 3. 2011, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vsako pomlad je med vrtnimi rastlinami precej novih sort, tudi med cvetlicami. Letos jih veliko prihaja iz Mehike. Z zanimivimi cvetlicami lahko popestrimo in barvno osvežimo okrasne grede.

Vsako pomlad je med vrtnimi rastlinami precej novih sort, tudi med cvetlicami. Letos jih veliko prihaja iz Mehike. Z zanimivimi cvetlicami, enoletnicami, lahko popestrimo in barvno osvežimo okrasne grede. Ni nam treba kupovati sadik, saj si jih lahko že zdaj sami vzgojimo iz semen, ali pa jih, ko se otopli, posejemo  naravnost na vrt. Z medonosnimi bomo privabili čebele, dragocene opraševalke še zlasti sadnega drevja. Sorodnice novih sort že poznamo, in ker lepo uspevajo, ni bojazni, da se nove sorte ne bi dobro počutile na slovenskih vrtovih.

Rumena kapucinka potrebuje oporo
Kapucinke, ki sodijo med najkoristnejše cvetlice, so se pri nas že dobro udomačile in bujno uspevajo. Letos je nova rumena kapucinka, ki je popenjavka bujne rasti in zelo preprosta za vzgojo. Krasijo jo lepi modro-zeleni listi, nastavi pa čudovite resaste rumene cvetove. Če jo bomo redno zalivali, nas bo s cvetovi razveseljevala vse poletje. Če nimate vrta, jo lahko na balkonu ali terasi posadite v večji okrasni lonec, v katerem bo dobro uspevala ob opori in rednem zalivanju. Tudi na vrtu bo lepše uspevala ob opori. 
Na naših vrtovih že dolgo uspevajo cinije, a mehiška cinija sorte old mexico je novost. Rase v kompaktnem grmički, visokem do 30 centimetrov. Razveseljevala vas bo z ozkimi dekorativnimi lističi ter rumenimi in oranžnimi cvetovi. Posejemo jo lahko na vrt ali v balkonska korita v kombinaciji z drugimi balkonskimi rožami. Da bo lepo uspevala, potrebuje sončno lego in dovolj zalivanja. Čudovite cvetove lahko tudi režemo za v vazo.
Limonska monarda in ognjič fiesta gitana
Tako kot kapucinka je na vrtu vsestransko zelo koristen ognjič, ki izboljšuje zemljo in spodbuja rast drugih vrtnin, hkrati pa je s svojimi cvetovi lep okras. Pri novi sorti ognjiča fiesta gitana so ti polni, v rumenih in oranžnih odtenkih. Zaradi njegove koristnosti ga sejemo oziroma sadike sadimo tudi na zelenjavne grede, saj dobro vpliva na rast zelenjadnic, ali za obrobo zelenjavnih gred. Ima to prednost, da bolj ko ga režemo, bolj se obrašča, zato si cvetove odrežemo tudi za v vazo. Ne potrebuje posebne nege.
Rastline, ki dišijo po limoni, smrdijo komarjem. Prav zaradi tega jih sadimo na okrasne grede. Mednje sodi limonska monarda, ki privlači tudi čebele in metulje. Na vrtu jo lahko sadimo na sončne in polsenčne lege, tudi med zelenjadnice, saj so za povrh njeni lističi uporabni za kuhanje čajev. Lepo bo uspevala tudi v okrasnih loncih na balkonu ali terasi, v katerih jo moramo seveda redno zalivati, tako kot druge posodovke.

 Več v Jani št. 13, 29. 3. 2011

Tekst: RENATA UCMAN

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste