Za 2 osebi
Priprava: 25 minut
Pečenje: 25 minut
Sestavine: 200 g krompirja * sol * 1 dl mleka * 6 žlic masla * poper * muškatov orešček * 5 vejic majarona * 1 šopek peteršilja * 1 šopek drobnjaka * 4 jajca * 300 g gob (šampinjonov) * 50 g prešane slanine * 50 ml belega vina.
Priprava: Krompir olupimo, umijemo, narežemo na kocke in skuhamo v osoljeni vodi do mehkega. Odcedimo ga in pretlačimo s stiskalnico za krompir, da dobimo kašo. Segrejemo mleko in 1 žlico masla. Zlijemo k pretlačenemu krompirju in razmešamo z metlico za stepanje v gladek pire. Solimo, popramo in začinimo z muškatovim oreščkom. Pustimo, da se ohladi. Posebej osmukamo majaron, posebej peteršilj. Oboje na drobno sesekljamo. Narežemo drobnjak. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake stepemo in primešamo krompirjevemu pireju. Primešamo tudi sesekljani majaron in polovico drobnjaka. Iz beljakov in ščepca soli stepemo čvrst sneg. Pireju najprej primešamo polovico snega iz beljakov. Nato na rahlo in previdno primešamo še preostali sneg. Solimo in popramo po okusu. V teflonski ponvi s premerom 28 cm segrejemo 2 žlici masla. Na maščobo porazdelimo jajčno zmes s krompirjevim pirejem. Na šibkem ognju in v pokriti ponvi pečemo omleto od 10 do 15 minut, da zakrkne. Postavimo jo na toplo, da počaka. Medtem očistimo gobe in jih narežemo na lističe. Rezine prešane slanine narežemo na tanke pramene. V veliki ponvi brez maščobe scvremo slanino, da se hrustljavo opeče. Poberemo jo iz ponve in odcedimo na papirnati brisači. V ponev, na maščobo od slanine, damo preostalo maslo. Ko se razgreje, dodamo narezane gobe in jih med mešanjem popražimo do rjavega. Solimo, popramo in zalijemo z vinom. Kuhamo na srednje močnem ognju še 3 minute, da tekočina povre. Dodamo sesekljani peteršilj in popečene koščke slanine. Omleto potresemo s preostalim drobnjakom in ponudimo z gobicami.