Mnenja

Vprašajte odvetnico: Speljala mi je moža, zdaj hoče še sina

Uredništvo
8. 8. 2024, 04.00
Deli članek:

Bralka Elza je obupana. Sina z vsem mogočim luksuzom podkupuje partnerka nekdanjega moža. Težava je v tem, ker se je fant močno spremenil, popustil pa je tudi v šoli. "Hvalisa se z dragimi rečmi, do vrstnikov postaja aroganten in domišljav, z njim se nočejo več družiti niti sošolci niti bratranci in sestrične."

Dreamstime
fotografija je simbolična

"Najbrž boste rekli, da to ni vprašanje za odvetnico, toda psihiatrinja in socialna delavka mi prav tako ne znata svetovati. Mož me je zapustil pred letom in pol, odšel je s poslovno partnerko, preselil se je v njeno supermoderno hišo. Za 12-letnega sina imava deljeno skrbništvo, dogovorjeno je, da večje stvari, ki jih fant potrebuje, kupujem jaz, on pa mi vrne polovico. Nismo živeli ravno skromno, potratno pa tudi ne, toda to, kar se zdaj dogaja, presega vse meje. Njegova nova partnerka nima otrok in jih glede na starost tudi ne bo imela, se je pa z vsemi silami spravila na mojega sina. Neskončno je prijazna, tisti teden, ko je fant pri njih, hodijo na izlete in prireditve, da mu včasih zmanjkuje časa za šolo, uredila mu je prelepo sobo z vsemi mogočimi elektronskimi napravami, kupuje mu drage superge in oblačila, da ne govorimo o najmodernejšem telefonu. Težava je v tem, da se je sin začel spreminjati – naokoli pošilja slike svoje čudovite sobe, hvalisa se z dragimi rečmi, do vrstnikov postaja aroganten in domišljav, z njim se nočejo več družiti niti sošolci niti bratranci in sestrične. Gospa z menoj noče komunicirati, nekdanji mož trdi, da je vse v mejah dogovora, pritoževala bi se lahko le, če bi ga pri čem prikrajšali. Tudi do mene sin postaja precej predrzen in bojim se, da bo nekega dne hotel ostati sredi razkošja, ki mu ga omogoča očetova žena. V šoli je precej popustil, meja mu v očetovem domu ne postavljajo nobenih. Sprašujem, ali so kakšne pravne poti, po katerih bi lahko nekdanjega moža prisilila, da se drži dogovorjenega in prepreči podkupovanje in kvarjenje otroka."

- Elza

Spoštovana gospa,

na podlagi določb Družinskega zakonika sodišče izda novo odločbo o varstvu in vzgoji otroka, če to zahtevajo spremenjene razmere in koristi otroka.

Glede na to, kar ste povedali, ocenjujem, da gre za nekoliko spremenjene razmere, vendar (še) ne v takšni meri, da bi lahko sklepali na ogroženost otroka in na to, da stiki otroka z očetom otroku niso v korist.

Otrok je ogrožen, če je utrpel ali je zelo verjetno, da bo utrpel škodo, in je ta škoda oziroma verjetnost, da bo škoda nastala, posledica dejanj ali opustitve starševske dolžnosti, posledica so otrokove psihosocialne težave, ki se kažejo kot vedenjske, čustvene, učne ali druge težave v njegovem odraščanju. Škoda iz prejšnjega odstavka obsega škodo na telesnem ali duševnem zdravju in razvoju otroka ali na otrokovem premoženju.

Če se bo v prihodnje izkazalo, da nastaja škoda za razvoj otroka in/ali njegovo duševno zdravje, potem lahko predlagate spremembo odločbe o stikih. V takšnem primeru bo sodišče pridobilo mnenje izvedenca klinične psihologije, ki bo ocenil starševske kapacitete obeh staršev, prav tako pa bo podal mnenje, ali in kakšni stiki z očetom so otroku v korist. Predhodno je potrebno opraviti svetovalni razgovor pri pristojnem centru za socialno delo.

odvetnica Maša Novak

Mateja J. Potočnik
Maša Novak, odvetnica za ločitve

Ste pred razvezo, pa ne veste, kje in kako začeti? Imate mnogo vprašanj, kako ločitev izpeljati čim manj boleče? Ste v dvomih, ali so dogovori s partnerjem o otrocih, premoženju in preživnini razumni? Pišite nam!

Vprašanja nam lahko posredujete:

  • po navadni pošti: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1280 Ljubljana Polje
  • ali na e-naslov jana@media24.si s pripisom Za odvetnico Mašo Novak.

Na vaša vprašanja odgovarja odvetnica Maša Novak iz Odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji, specializirana za ločitve.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste