Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Naravno in brez truda do pastelno modrih pirhov


V. M.
6. 4. 2025, 17.05
Posodobljeno
07. 04. 2025 · 05:21
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Bi želeli pirhe odeti v naravno modro barvo? Tako preprosto boste jajca obarvali v pastelne odtenke svetlo modre …

jajca, pirhi, modra-jajca
Profimedia
Ko zelje postane čarovnik: naravno do modrih pirhov

V kolikor ne želite poseči po umetnih barvilih, vam bo nemara všeč tehnika s pomočjo katere boste jajca obarvali v naravne odtenke. Morda se sliši nenavadno, a prav rdeče zelje skriva v sebi učinkovine, ki jajcem podarijo čudovito pastelno modro barvo. In ne, ne bodo vijolični!

Kaj potrebujemo?

- glavo rdečega zelja

- 4 do 5 skodelic vode, odvisno od velikosti zelja

- žlica in pol belega vinskega kisa

- kavna žlička sode bikarbone

- jajca

- veliki lonec, cedilo, skodelice za barvanje in papirnate brisače

jajca, pirhi, modra-jajca
Profimedia
Obarvajte jajca v modre odtenke

Postopek barvanja z rdečim zeljem

Glavo rdečega zelja sesekljajte. Postrgajte ga v lonec in prelijte z vodo, nato kuhajte 30 minut. Voda se bo v tem času obarvala vijolično. Za boljši učinek pustite zelje stati v vodi nekaj ur, lahko tudi tekom noči.

Obarvano vodo nato precedite, nekoliko segrejte in ji dodajte vinski kis. Slednji pomaga pri razvijanju intenzivnosti barve, a ker bi se v našem primeru jajčka zaradi kisa obarvala v bolj vijolične odtenke, je potrebno izvesti manjši trik. Naravnem barvilu dodajte sodo bikarbono, kot boste videli, se bo jajčna lupina obarvala modro.

In kako lahko dosežete različne odtenke modre barve? Vse je odvisno, koliko časa trdo kuhana jajca pustite v barvni kopeli. Najbolj intenzivne odtenke boste dobili, če boste pirhe namakali tekom noči. Poigrajte se in ustvarite paleto modrih odtenkov.

Morda vas zanima tudi:

TEST: V nekaj minutah do snežno belih jajc!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.